Anel Lepić dobitnik stipendije ‘Karim Zaimović’

U četvrtak, 27. decembra 2012. godine, u Sarajevskom ratnom teatru je održana dodjela godišnje stipendije za školsku godinu 2012/2013. Stipendiju je uručio sarajevski novinar Senad Pećanin.

Senad Pećanin uručuje stipendiju Amelu Lepiću (SARTR, Sarajevo, 27. decembar 2012)
Senad Pećanin uručuje stipendiju Amelu Lepiću
(SARTR, Sarajevo, 27. decembar 2012)

‘Karim Zaimović je bio predvodnik jedne generacije koja je obećavala. U regionu je već bio prepoznat kao svestrano obrazovani mladi čovjjek, i kao poseban autoritet u oblasti stripa. Tokom rata bio je jedan od osnivača i urednika magazina Dani i voditelj, možemo slobodno reći, kultnog Radija Zid.’, rekao je Pećanin.

Dobitnik ovogodišnje stipendije Fondacije ‘Karim Zaimović’ je mladi umjetnik iz Visokog, Anel Lepić, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi Radoslava Tadića, koji je do sada pored briljantnih oscjena na akademiji, ostvario i mnoge brojne uspjehe: ‘Velika mi je čast što sam ove godine ja dobio stipendiju Fondacije Karim Zaimović. Ovo je za mene veliki stimulans i velika moralna podrška i ja se nadam da ću opravdati povjerenje svih vas.’, rekao je Lepić po preuzimanju nagrade.

Najavljena ‘Tajna džema od malina’

Prisutne je pozdravio i direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković. Za drugu polovinu mjeseca februara 2013. godine, Kreševljaković je najavio premijeru predstave ‘Tajna džema od malina’, bazirane na istoimenoj zbirci priča Karima Zaimovića, u režiji Selma Spahić. Rad na predstavi je u toku, a projekat okuplja mladu ekipu umjetnika i profesionalaca iz različitih oblasti, te glumački ansambl koji čine: Ermin Bravo, Alban Ukaj, Snežana Alič, Jasenko Pašić, Adi Hrustemović i Benjamin Bajramović.

Karim Zaimović (1971 - 1995)
Karim Zaimović (1971 – 1995)
Cilj Fondacije je sačuvati od zaborava tako posebnog mladog čovjeka, novinara, pisca, Karima Zaimovića, koji je ubijen u augustu 1995. godine, u 25. godini života. Bio je jedna od posljednjih žrtava opsade Sarajeva. Osim toga, namjera je i pomoći mladim ljudima, iznimnim studentima i pružiti im tračak nade.

Fondacija ‘Karim Zaimović’

Za stipendiju Fondacije ‘Karim Zaimović’ svake godine se prijavljuju studenti i studentice akademija scenskih umjetnosti, likovnih umjetnosti, književnosti, i žurnalistike, iz cijele Bosne i Hercegovine.

‘Svake godine primimo mnogo sjajnih aplikacija, tako da je izbor u isto vrijeme i veoma lagan i veoma težak. Lagan zbog toga što ne bi bila greška da bilo ko od aplikanata dobije stipendiju, a težak, jer ipak moramo izabrati jednog od njih. S ponosom ističemo da je naša prva stipendistkinja bila tada nepoznata, a sada planetarno poznata, redateljica Jasmila Žbanić.’, rečeno je tokom dodjele.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *