Anel Lepić dobitnik stipendije ‘Karim Zaimović’

Karim Zaimović je bio predvodnik jedne generacije koja je obećavala.

Karim Zaimović (1971 – 1995)

U četvrtak, 27. decembra 2012. godine, u Sarajevskom ratnom teatru je održana dodjela godišnje stipendije za školsku godinu 2012/2013. Stipendiju je uručio sarajevski novinar Senad Pećanin.

‘Karim Zaimović je bio predvodnik jedne generacije koja je obećavala. U regionu je već bio prepoznat kao svestrano obrazovani mladi čovjek, i kao poseban autoritet u oblasti stripa. Tokom rata bio je jedan od osnivača i urednika magazina Dani i voditelj, možemo slobodno reći, kultnog Radija Zid.’, rekao je Pećanin.

Dobitnik ovogodišnje stipendije Fondacije ‘Karim Zaimović’ je mladi umjetnik iz Visokog, Anel Lepić, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi Radoslava Tadića, koji je do sada pored briljantnih oscjena na akademiji, ostvario i mnoge brojne uspjehe: ‘Velika mi je čast što sam ove godine ja dobio stipendiju Fondacije Karim Zaimović. Ovo je za mene veliki stimulans i velika moralna podrška i ja se nadam da ću opravdati povjerenje svih vas.’, rekao je Lepić po preuzimanju nagrade.

Najavljena ‘Tajna džema od malina’

Prisutne je pozdravio i direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković. Za drugu polovinu mjeseca februara 2013. godine, Kreševljaković je najavio premijeru predstave ‘Tajna džema od malina’, bazirane na istoimenoj zbirci priča Karima Zaimovića, u režiji Selma Spahić. Rad na predstavi je u toku, a projekat okuplja mladu ekipu umjetnika i profesionalaca iz različitih oblasti, te glumački ansambl koji čine: Ermin Bravo, Alban Ukaj, Snežana Alič, Jasenko Pašić, Adi Hrustemović i Benjamin Bajramović.

Cilj Fondacije je sačuvati od zaborava tako posebnog mladog čovjeka, novinara, pisca, Karima Zaimovića, koji je ubijen u augustu 1995. godine, u 25. godini života. Bio je jedna od posljednjih žrtava opsade Sarajeva. Osim toga, namjera je i pomoći mladim ljudima, iznimnim studentima i pružiti im tračak nade.

Fondacija ‘Karim Zaimović’

Za stipendiju Fondacije ‘Karim Zaimović’ svake godine se prijavljuju studenti i studentice akademija scenskih umjetnosti, likovnih umjetnosti, književnosti, i žurnalistike, iz cijele Bosne i Hercegovine.

‘Svake godine primimo mnogo sjajnih aplikacija, tako da je izbor u isto vrijeme i veoma lagan i veoma težak. Lagan zbog toga što ne bi bila greška da bilo ko od aplikanata dobije stipendiju, a težak, jer ipak moramo izabrati jednog od njih. S ponosom ističemo da je naša prva stipendistkinja bila tada nepoznata, a sada planetarno poznata, redateljica Jasmila Žbanić.’, rečeno je tokom dodjele.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *