Angeline Jolie ne može snimati u BiH

Angelina Jolie
Angelina Jolie
Ministar kulture i sporta bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Gavrilo Grahovac danas je donio Rješenje o poništenju odobrenja za snimanje igranog filma, inače rediteljskog prvenca Angeline Jolie, “Untitled Love Story” na području BiH.

“Rješenje” je usljedilo nakon što se Grahovac u Sarajevu sastao sa predstavnicama Udruženja “Žena – žrtva rata”.

“Prema važećoj zakonskoj regulativi, Federalno ministarstvo kulture i sporta izdaje odobrenje za snimanje ukoliko se film snima na području više kantona, a ako se snima na području jednog od kantona, nadležno je kantonalno ministarstvo”, saopšteno je iz kabineta ministra Grahovca.

Nakon uvida u dokumentaciju koju je dostavilo Udruženje za razvoj filmske znanosti “Skaut film” iz Sarajeva, utvrđeno je da je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdalo Odobrenje za snimanje filma, koje je potpisala pomoćnica federalnog ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu Angela Petrović. Grahovac o ovom odobrenju, navodno, nije bio upoznat.

Kako zahtjev nije u skladu sa Zakonom, nepotpun je i uz njega nije priložen neophodni scenarij, ministar Grahovac je poništio to odobrenje, a odluku je donio nakon sastanka sa predstavnicama Udruženja “Žena – žrtva rata”: Bakirom Hasečić, Zibom Jažić, Razom Omerović, Sanjom Milović i Amrom Mujanović. Sastanku je prisustvovao i Muhamed Šestanović, predstavnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

“Prema našim saznanjima u filmu “Untitled Love Story” je riječ o ljubavnoj priči između silovane žene i njenog silovatelja. Takva priča je za nedopustiva. Ženama, žrtvama silovanja, ovakav bi scenario nanio dodatnu duševnu bol.”, rekle su na sastanku predstavnice Udruženja “Žena – žrtva rata”, a njihova predsjednica Bakira Hasečić se interesovala da li postoji zakon na nivou Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu kojeg bi se moglo zaustaviti snimanje navedenog filma.

Udruženje za razvoj filmske znanosti “Skaut filmâ” iz Sarajeva ima mogućnost da, u skladu sa Zakonom, ponovno dostavi zahtjev s neophodnom dokumentacijom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *