ANSAMBL PRIJATELJI

« Muzika Sarajeva

Jedna od prepoznatljivosti Sarajeva, ili kako se popularno govori brendova najljepšeg glavnog grada na svijetu neizostavno je i Ansambl Prijatelji.

Ansambl Prijatelji Sarajevo
55 godina Ansambla Prijatelji, u Narodnom pozorištu
(Sarajevo, 24. novembra 2012, foto: Mina Coric)

Skup zaljubljenika u pjesmu i druženje, od svog okupljanja do danas gostuju u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Rusiji, Azerbejdžanu, Švedskoj, Norveškoj… To su samo neke od zemalja gdje su sarajevski Prijatelji pustili svoj glas.

Na Festivalu dalmatinskih pjesama u Omišu 1969. godine osvojili su nagradu publike sa kompozicijom Slobodana Dode Kovačevića ‘Cvit prid portom’. Na Festivalu narodnih pjesama Ilidža 1973, dobili su nagradu za interpretaciju pjesme ‘Noćas sam sniva’. Za dugogodišnji uspješan rad, članove Ansambla je 1977. godine Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Bosne i Hercegovine odlikovao zlatnim medaljama. Za uspješan rad i doprinos muzičkom stvaralaštvu u Bosni i Hercegovini, ansambl Prijatelji je 1979. godine nagrađen Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva.

Prijatelji - Očaravanje

Tokom opsade Sarajeva (1992. – 1995.), osim na koncertima organizovanim u humanitarne svrhe, nastupali su u Kamernom teatru 55, u jednoj od najposjećenijih predstava tog periodu – ‘Ljubovnici’, gdje su se preobrazili u trubadure. Tokom ratne 1994. godine, zajedno sa Narodnim orkestrom Bentbaša snimili su audio kasetu 12 sarajevskih pjesama.

Prijatelji imaju oko devedeset arhivskih snimaka u Radio televiziji Bosne i Hercegovine. Snimili su i deset singl ploča, dvije LP ploče , tri CD-a i pet audio-kaseta. Također je snimljen veliki broj radio i televizijskih emisija u kojima su bili učesnici.

55 godina Ansambla Prijatelji, u Narodnom pozorištu (Sarajevo, 24. novembra 2012, foto: Mina Coric)
55 godina Ansambla Prijatelji, u Narodnom pozorištu
(Sarajevo, 24. novembra 2012, foto: Mina Coric)

Raniji stručni rukovodioci Ansambla bili su: Radmilo Bato Zurovac (1957-1969), Vasilije Pokrajčić (1970-1975), Milorad Kenjalović (1975-1979), Slobodan Dodo Kovačević (1979-1997). Od 1998. stručni rukovodilac je Mario Katavić.

U nastavku pogledajte fotografije sa obilježavanja 55 godina Ansambla Prijatelji, u Narodnom pozorištu Sarajevo, 24. novembra 2012. godine.

fotografije: Mina Ćorić

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.