Arhitektura u BiH 1995 – 2010 obilazi evropske gradove

Izložba “Restart – Arhitektura u BiH 1995. – 2010.” će biti postavljena 14. jula 2011. godine u sjedištu COAC – Kolegija arhitekata Katalonije u Barceloni.

Opsada Sarajeva
Opsada Sarajeva
Izložba predstavlja dio projekta “Restart – Arhitektura u BiH 1995. -2010.” u organizaciji Asocijacije arhitekata u BiH, u okviru kojeg je i objavljena istoimena knjiga.

Radi se o prvom projektu takve vrste u posljednjih 15 godina koji predstavlja pisani trag o tome šta se dešavalo s arhitekturom i arhitektima o tom periodu u BiH, kao i o dešavanjima u društvu s refleksijom na arhitekturu.

Projekt obuhvata 115 radova autora iz cijele BiH iz raznih oblasti arhitekture, koji su odabrani između 380 prijavljenih radova.

Ulogu selektora Organizacioni odbor AABiH povjerio je Hansu Ibelingsu, svjetski poznatom historičaru i kritičaru arhitekture, koji je jedan od osnivača i glavni urednik uglednog arhitektonskog magazina “A10 new European architecture” s referencama u internacionalnim kulturnim i umjetničkim krugovima.

Izložba “Restart” u decembru 2010. bila je postavljena u Sarajevu, te u maju 2011. na 6. beogradskoj internacionalnoj nedjelji arhitekture – BINA u Beogradu.

Dizajn izložbe, koja će biti otvorena do 3. septembra ove godine je priredila grupa arhitekata Filter iz Sarajeva, a podršku u organizaciji izložbe u Barceloni dali su DzAA Arquitectos i Sala Ferrusic Arqiutectes. Finansijsku podršku realizaciji izložbe ‘Restart’ u Barceloni osigurali su Grad Sarajevo i Općina Centar Sarajevo.

Nakon Barcelone izložba će nastaviti put u ostale evropske gradove.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *