Arhiva kulturne memorije u Collegium Artisticumu

The Culture Lobby
The Culture Lobby
U sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum, u subotu 30. oktobra 2010. godine je, u organizaciji Centra za savremenu umjetnost Sarajevo, otvorena izložba “Lobi kulture – arhiva kulturne memorije”.

Radi se o regionalnoj, umjetničkoj inicijativi koja nastoji da stvori „aktivni arhiv” kulturog sjećanja na zapadnom Balkanu. Projekat je baziran na odgovorima građana i građanki na pitanje „Šta mislite da će se promijeniti ili nestati kada vaša zemlja uđe u Evropsku uniju?”, koji su dokumentirani putem internet stranice.

U saradnji sa umjetničkim organizacijama u regionu, po dva umjetnika/umjetnice iz svake od zemalja zapadnog Balkana angažovani su da u susjednoj zemlji, dakle ne u zemlji u kojoj žive, sprovedu istraživanje i prikupe materijal baziran na subjektivnim stavovima građana/građanki. Prikupljeni odgovori mogu se shvatiti kao barometar briga, strahova i težnji građana/građanki zapadnog Balkana, pružajući im mogućnost da učestvuju u kreiranju alternativne kulturne istorije kao umjetničkog djela za sebe.

Sarajevo centar za savremenu umjetnost je organizator za Bosnu i Hercegovinu. Imrana Kapetanović i Amer Kapetanović su bosanskohercegovački fotografi koji su radili istraživanje u Albaniju a u BH su istraživanje radila dva crnogorska fotografa, Lazar Pejović i Duško Miljević. Autor i autorica ovog višegodisnjeg suradničkog projekta su Cindy-Ivonne Blazevic i Pascal Paquette.

Rezultati umjetničkog istraživanja i suradničkog rada na projektu okupljeni su u formi otvorenog internetskog arhiva (http://www.theculturelobby.com/), knjige, i niza izložbi u glavnim gradovima regije, započetoga izložbom u Beogradu, u maju ove godine.

Lobi kulture ostvaren je u sklopu programa Creative Collaboration British Councila, a ostvaren je uz podršku Fonda za otvoreno društvo, European Cultural Foundation, Balkan Trust for Democracy, the European Fund for the Balkans i Swiss Cultural Program.

Izložba će biti otvorena do 11.11.2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *