Armija BiH imala više municije od Sarajevsko-romanijskog korpusa

Radovan KaradžićNa današnjem ročištu je okončano ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ 185, nekadašnjeg pripadnika snaga UNPROFOR-a, koji je kazao da su srpske snage tokom rata u BiH “ostvarile opsadu Sarajeva”, kako bi izvršile blokadu ljudu koji su bili u gradu.

Optuženi Karadžić, koji se, između ostalog, tereti i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja usmjerenu protiv civilnog stanovništva Sarajeva, je rekao da su snage bosanskih muslimana vršile teror nad srbima i muslimanima u Sarajevu.

“Grad je bio pun vojske i pun kriminalaca, i to znatno utiče na ponašanje naše strane, jer je ono uslovljeno ponašanjem muslimana. U gradu su bili zatvori za Srbe, kriminal, pucanje – to je hoas jedan koji jasno mora biti predočen Vijeću”, kazao je Karadžić, i dodao da su snage Armije BiH imale više municije od Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Svjedok KDZ 185, koji je sa svjedočenjem počeo 28. juna ove godine, kazao je da nije upoznat sa količinama municije kojima su raspolagale snage u Sarajevu, ali je dodao da zna da je Armija BiH dovlačila municiju i oružje izvan grada.

“Kada sam se krajem dana kretao po Sarajevu vidio sam smjene boraca, i ti borci nisu bili naoružani, što je značilo da su uzimali oružje od onih koji su bili na frontu, dakle očito je bio veliki problem sa municijom i oružjem”, pojasnio je zaštićeni svjedok.

Momčilo Mandić svjedoči protiv Radovana Karažića?

Momčilo MandićMomčilo Mandić, nekadašnji ministar pravde Republike Srpske je prije početka svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću zatražio od Vijeća Tribunala u Haagu da bude smatran svjedokom Suda, a ne Tužilaštva.

Mandić, koji je u februaru ove godine pred Sudom BiH pravosnažno oslobođen krivice za zločine protiv čovječnosti i zločine nad civilima počinjene u Sarajevu i Foči, kazao je da ne želi imati bilo šta sa Tužilaštvom, te da namjerava biti svjedok „pravde i istine, a ne svjedok optužbe”.

“Želim da pred časnim Sudom kažem sve što mi je poznato, ali ne ispred Tužilaštva koje mi je to nametnulo, prijeteći ako ne budem svjedočio da ću biti i doveden i zatvaran radi toga”, pojasnio je Mandić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju O-Gon Kwon odobrio je Mandićevu molbu, ali je kazao da će ga u interesu najboljeg izvođenja dokaza najprije ispitivati Tužilaštvo, a potom optuženi Karadžić.

Haško tužilaštvo je prije početka ispitivanja Mandića pročitalo sažetak njegove izjave u kojoj stoji da je bio upoznat da su vojska, policija i krizni štabovi u Republici Srpskoj vršili borbene operacije i etničko čišćenje nesprskog stanovništva.

Optužnica Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku RS i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, na teret stavlja genocid počinjen u sedam bosanskohercegovačkih općina 1992., te u Srebrenici 1995. godine, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ispitivanje svjedoka Mandića nastavit će se u četvrtak, 1. jula ove godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *