Ars Aevi: Dvije hiljade posjetilaca u jednom danu

Decenija Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu obilježena je radno, na zadovoljstvo tima Ars Aevi koji ima jedan cilj – kontinuirano otvaranje ove najznačajnije kolekcije savremene svjetske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi za posjetioce.

Ars Aevi u subotu, 19.12. 2009

Centar Skenderija je omogućio da 19. decembra, od podneva do ponoći, Art Depo Ars Aevi bude otvoren i da svi zainteresirani posjetioci vide ovu reprezentativnu postavku. Ova odluka pokazala se veoma produktivnom jer je za samo ovaj dan, slijedeći obavještenja koje su uputili Ars Aevi i Skenderija, Kolekciju vidjelo preko 2000 posjetilaca, od kojih su najveći broj činili studenti, srednjoškolci, strani turisti, novinari i diplomate. Iako je Kolekcija Ars Aevi stabilno zaštićena u prostoru Art Depoa Ars Aevi, u južnom krilu Doma mladih Centra Skenderija, zahvaljujući odluci Kantona Sarajevo i Centra Skenderija i rekonstrukciji koju je izveo UNESCO, sredstvima Vlade Italije, još uvijek se čeka reakcija nadležnih ministarstva da kreiraju potrebne fondove za pokivanje troškova održavanja i osoblja kako bi se prostor permamentno otvorio za javnost.

Cijeneći značaj ovog jubileja, Ars Aevi i Centar Skenderija odlučili su zajednički obilježiti deceniju prisustva Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu i deceniju od velike izložbe priređene u dvoranama Skenderije 1999. godine. Programom kojim se podsjetilo na razvojni značaj Ars Aevi uz obilježavanje jubileja 40 godina Centra Skenderija i 25 godina Olimpijade, ukazano je još jednom na potrebu dugoročnog strategijskog planiranja, djelovanja i ulaganja koji su jedni mogući put do ostvarenja projekata od dalekosežnog značaja za razvoj i promociju našeg podneblja na internacionalnom planu.

Program je započeo dodjelom priznanja ličnostima iz Bosne i Hercegovine koji su svojim osobnim djelovanjem dali snažan doprinos razvoju Projekta Ars Aevi u periodu 1992-1999, vjerujući u ideju Ars Aevi u vremenu kada u Sarajevu još uvijek nije bilo Kolekcije niti arhitekonskih projekata Reranza Piana.

Svi posjetioci su primili poklon banke Intesa Sanpaolo BiH, katalog izložbe kojom je Istanbul, nakon Milana, Prata, Venecije, Ljubljane, Beča i Sarajeva, postao suosnivač Kolekcije Ars Aevi. Ovim je Intesa Sanpaolo potvrdila svoju kontinuiranu podršku aktivnostima Ars Aevi, pridružujući se Regionu Toskana i Gradu Venecije, internacionalnim podržavaocima Ars Aevi.

Ars Aevi: Plesna večer Funky Soul R\'N\'R

Radni dan završen je slavljenički u prostorima dvorane Doma mladih uz muziku 60-ih i 70-ih godina, u ambijentu izložbe Manifest Sarajevo.

Poziv Ars Aevi za građane da svojim prisustvom u prostorima Doma mladih u subotu, 19. decembra učestvuju u obilježavanju decenije Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu je prihvaćen i time je potvrđeno njihovo zahtijevanje da Sarajevo bude i ostane kulturna prijestolnica evropske orijentacije koja njeguje tradiciju postizanja visokih uspjeha u oblasti kulture, koja svoja ostvarenja prepoznaje kao značajna i spremna je prihvatiti izazove i boriti se za nova u vremenu koje predstoji.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *