Ars Aevi: Otvoreno pismo

Most Ars AeviPoštovani,

Pozivam Vas da zvanično anulirate pismo koje ste Fondaciji Ars Aevi sa potpisom sekretara Ministarstva civilnih poslova Zlatka Horvata dostavili u četvrtak, 4. marta 2009. godine.

U ovom pismu kažete, citat: „Ovom Ministarstvu kao ni resornim entitetskim ministarstvima za kulturu nije poznato da je Projekat Ars Aevi izabran od strane službenog selektorskog tima ili selektora i potvrđen kao Projekat kojim se BiH predstavlja na 53. venecijanskom bijenalu.”

Slijedi komentar:
U deceniji 1997-2007, samo je Ars Aevi uveo državu BiH u program Venecijanskog bijenala 2003. godine. Tada je inicijativu Ars Aevi sa povjerenjem prihvatio ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić i obavijestio Venecijansko bijenale da će Ars Aevi organizirati predstavljanje umjetnosti države BiH u izložbenim prostorima UNESCO-ove Palate Zorzi u Veneciji.

Zahvaljujući najvišem internacionalnom ugledu, Ars Aevi je stvorio uslove da država BiH dostojanstveno, i ravnopravno, sa 77 drugih zemalja, učestvuje u programu Venecijanskog bijenala 2009. godine. Umjetnike izložbe „ArteFacts” koja će biti predstavljena u reprezentativnim izložbenim prostorima Muzeja Ca’ Pesaro u Veneciji odabrali su najveći svjetski eksperti za savremenu umjetnost Achille Bonito Oliva, Harald Szeemann, Francesco Bonami, Lóránd Hegyi i magistrica historije/istorije/povijesti umjetnosti Asja Mandić. Postavku ove izložbe priprema magistrica Amila Ramović, izvršna direktorica Projekta Ars Aevi.

U istom periodu, nadležna državna i entitetska ministarstva nisu napravili niti pravilnik o formiranju komisije i selektora za izbor umjetničkih projekata koji će umjetnost Bosne i Hercegovine predstavljati na Venecijanskom bijenalu.

U historiji/istoriji/povijesti Projekta Ars Aevi ostat će zabilježen i ovaj apsurdni stav da državna i entitetska ministarstva javno obrazlažu da u Veneciju ne mogu poslati projekt koji nije odabran od (citat) “stručnog selektorskog timaâ” (koji nikada nisu formirali) iako je isti projekt prihvaćen sa oduševljenjem od umjetničke direkcije ove najznačajnije svjetske smotre savremene umjetnosti.

Molim vas, nemojte dopustiti da ovaj projekt koji je dosegao najstrožije kriterije Umjetničke direkcije Venecijanskog bijenala bude projekt zbog čije ćemo se sudbine stidjeti, nego da i uz vaše prihvatanje on bude projekt koji ćemo zajednički promovirati i sa ponosom inaugurirati predstojećeg juna, u Veneciji.

Nadam se da će vaša podrška inicijativi Ars Aevi u 2009. godini biti osnov za stvaranje stabilnih uvjeta za sudjelovanje BiH na Venecijanskom bijenalu 2011. i predstojećih godina. Upozoravam vas, na osnovu osobnih iskustava i iskustava stručnog tima Ars Aevi da će vam, nakon donošenja neophodnih pravilnika i odluka o selektorskim komisijama, za profesionalno, i odgovorno djelovanje na planiranju, pripremama i izvedbi programa sudjelovanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu biti potrebna sva 24 mjeseca predstojeće dvije godine.

Podsjećam vas da je izložba „ArteFacts” pripremana u periodu 2003. i 2004. godine, da je postavljena u izložbenim prostorima Centra Skenderije u dane otvaranja Venecijanskog bijenala 2005. godine, da je katalog izložbe publikovan i promoviran u dane otvaranja Venecijanskog bijenala 2007. godine i da je izložba „ArteFacts” uvrštena u program Venecijanskog bijenala 2009. godine.

Uvjeren sam da višegodišnje djelovanje stručnog tima Ars Aevi i umjetnost koja će sa izložbom „ArteFacts” biti predstavljena u Veneciji zaslužuju i VAŠE povjerenje.

Petak, 6. mart, je dan mog zvaničnog susreta sa predstavnicima Venecijanskog bijenala. To je ujedno i posljednji dan kada država Bosna i Hercegovina, na osnovu vašeg cijenjenog i željenog pisma, može postati država učesnica ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, sa 77 država iz svih dijelova svijeta, zajedno, dostojanstveno i ravnopravno sa zemljama, našim prvim susjedima, Srbijom, Hrvatskom, i Slovenijom.

S poštovanjem,

Enver Hadžiomerspahić
Generalni direktor Ars Aevi

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *