Art Simpozij Jahorina

Galerija Novi hramLikovna manifestacija ”ART simpozijum Jahorina” otvoriće danas u galeriji “Novi hram” u Sarajevu izložbu ulja na platnu, grafika, akvarela i skulptura nastalih tijekom prošlogodišnjeg saziva ove međunarodne likovne kolonije.

“S velikim zadovoljstvom sarajevskoj likovnoj publici ponovo predstavljamo naša najnovija likovna ostvarenja, ovaj put 30 reprezentativnih eksponata”, rekao je osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijum Jahorina” Lazo Savić sa Pala.

Likovni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović kaže da će ovom izložbom Jahorina ponuditi dostojnost i ljepotu.

“Ljepota se nudi svakome tko se nađe u njenom okrilju u saglasju sa moćima kojima raspolaže. Dostojnost, pak, nudi se samo onima koji su u stanju osjetiti ono metafizičko koje je duboko utkano u Jahorinski supstrat ljepote”, pojasnio je Vujanović.

On kaže da je “dostojnost beskrajna igra linije horizonta, koja izaziva”.

“Tu mjeru dostojnost doživljuju oni čiji senzori trepere u širokim amplitudama od običnog razumijevanja dana do magičnu igre linije horizonta i tome svome osjećanju daju ime nesvakidašnjeg … Poseban dah posvećenosti mora osjećaju ljudi koji usaglašavaju strminu Jahorine sa skladom svojih pokreta, gracioznošću koja je data kao dar odabranim!”, Ističe Vujanović.

On smatra da su upravo umjetnici oni koji su odabrani i koji nose u sebi poticaj za doživljavanje nesvakidašnjeg koje nadvisuje mjeru čovjeka.

“Slikari se izdvajaju, ne po snazi uznemirenosti svoga senzornog sustava, već zbog toga što mogu dovoditi na Jahorinu u organiziranom vidu, koji se, običnim jezikom, naziva kolonijom”, rekao je Vujanović.

On je dodao da se tom organizacijskom formom upravo poslužio Savić, čovjek s likovnim obrazovanjem, ali i sa razvijenim osjećajem za kulturološki rad, koji je formirao ovu koloniju s izazovnim nazivom “ART simpozijum Jahorina”, zahvaljujući kojim su ovakve izložbe i moguće.

“Jahorina se useljava u slike umjetnika da bi se prometnula u tajnu”, zaključio je Vujanović.

Otvorenje izložbe zakazano je u 19sati.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *