Asteroid Sarajevo

Grupa astronoma španskog Le sagra, u decembru 2016. godine je dodijelila čast Astronomskom društvu ‘Orion’ da imenuju novootkriveni asteroid. Odlučeno je da asteroid nosi ime Sarajevo.

Novootkriveni asteroid dobio ime po glavnom gradu Bosne i Hercegovine
Novootkriveni asteroid dobio ime po glavnom gradu Bosne i Hercegovine

‘Asteroid Sarajevo nisu otkrili astronomi iz Bosne i Hercegovine, jer nam je opservatorij uništen, ali s obzirom na to da ove godine slavimo 50 godina moderne astronomije, pripala nam je čast da dodijelimo ime novootkrivenom asteroidu.’, pojasnio je astronom Muhamed Muminović, tokom predstavljanja 37. broja Naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji ‘Fondeko svijet’, objavljenog u decembru 2013. godine.

‘Ekologija se bavi zemljom, ali postoje i svemirski uticaji koji mogu da imaju efekte na ekologiju, a to su udari asteroida, kometa i bolida.’, rekao je Muminović prilikom predavanja o temi ‘Okolišni efekti udara asteroida’, napominjući da je Astronomsko društvo ‘Orion’ zajedno s Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH 2013. godine pokrenulo bh. meteorsku mrežu te da su već postavili pet kamera koje snimaju nebo iznad Bosne i Hercegovine.

‘Ljetos smo jedini u regiji snimili eksploziju bolida koji je mogao da dospije i do Zemlje. Te pojave mogu da imaju velike efekte na ekologiju Zemlje, iako se rijetko dešavaju. Dinosaurusi su jedan od primjera.’, rekao je Muminović i dodao da praćenje nebeskih tijela omogućava da se, iako u ovom trenutku ne postoji nikakva odbrana, jednog dana Zemlja ‘odbrani’.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *