At Majdan: Nova turistička atrakcija

Iskopine na At Mejdanu, Sarajevo
Iskopine na At Mejdanu, Sarajevo

Stručni arheološki tim Muzeja Sarajeva je radeći na lokalitetu At Majdan u Sarajevu otkrio tri arheološke cjeline na ukupnoj površini od oko 2'500 kvadratnih metara.

“Arheološka iskopavanja na lokalitetu At mejdana ulaze u završnu fazu i trebala bi biti završena za sedam dana.”, predviđa voditelj tima Mirsad Avdić.

Do sada je završeno skoro 2.500 kvadratnih metara prostora i rezultati su više nego zadovoljavajući. Na pomenutom području pronađen je čitav kompleks, a nije se očekivalo da će iskopine biti u tako dobrom stanju.

“Tu su bili džamija, medresa s učionicama, natkriveno dvorište u čijem se središtu nalazi bunar. Također, našli smo i jednu česmu s koritom, kao i veliki broj mezara. Sve je to godinama bilo prekriveno otpadnim materijalom.” kaže Avdić.

Tokom sedmice će arheolozi iskopavati prostor na kojem je nekada bila Bakr-babina džamija, nakon čega će se područje zaštititi i počeće gradnja nove džamije.

Iako je bilo u planu da se arheološke iskopine izdignu na površinu i napravi galerija, stvari su se promijenile postoji mogućnost da sve ostane autentično kako je sad ili da se izgrade stakleni mostovi preko iskopina.

“Projekat će biti jedinstven. Ovo je prva arheološka iskopina u Starom Gradu koja će biti atrakcija građanima i turistima.”, smatra Mufid Garibija, arhitekta koji je uradio ovaj projekat.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *