Autor čuvenog Bicikliste na žici izlaže u Zvonu

U utorak, 23. februara 2016. godine, od 21 sat će, u organizaciji Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti ZVONO, biti otvorena izložba skulptura Enesa Sivca u Galeriji Zvono.

Skulptura Enesa Sivca
Skulptura Enesa Sivca

Uz skulpture i reljefe velikih formata, na postavci u Zvonu će biti izložena i monumentalna skulptura Bicikliste, iz čuvenog ciklusa ovog vrsnog kipara.
Zahvaljujući ‘Biciklisti na žici’, koji je postavljen 1993. godine, bivajući izložen snajperskoj vatri iznad Miljacke, rad Enesa Sivca postao je poznat i onima koji umjetnost ne prate.

Skulptura Enesa Sivca
Skulptura Enesa Sivca

U simboliku ratnog prkosa i poziciju Bicikliste, utkano je i autorsko-lično, prisutno i danas. Ponekad u kontekstu ukupnih bosanskohercergovaimkih umjetničkih prilika i načina promocije umjetničkog rada, Enes Sivac djeluje upravo poput tog lebdećeg Bicikliste, suvereno hodajući po žici.
Iako radi u zahtjevnom materijalu, estetska i likovna komponenta u njegovim skulpturama visoko su iznad zadovoljavanja tehničkih i tehnoloških kriterija.

Enes Sivac
Enes Sivac

Enes Sivac rođen 05.03.1966. godine u Sarajevu. Godine 1985. završio školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Iste godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu i diplomirao 1991. na Odsjeku kiparstva u klasi profesora Alije Kučukalića. Sivac je izlagao na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i svijetu ( Japan, SAD, Italija, Finska, Francuska, Slovenija, Njemačka, Hrvatska). Radio je između ostalog na restauraciji Šarene džamije u Travniku, Katedrale u Sarajevu, Medrese u Mostaru. Rad mu je uvršten u kolekciju ARS AEVI Sarajevo. Donedavno je radio kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *