Avdo Žiga u Preporodu

U sarajevskoj galeriji Preporod, u okviru Festivala Sarajevska zima, otvorena je izložba grafika renomiranog akademskog bh. likovnog umjetnika Avde Žige.

Galerija Preporod, Sarajevo
Galerija Preporod, Sarajevo
“Ovo je sve odraz moje mašte, a zahvaljujući tim grafičkim tehnikama duboke štampe, uspio sam da pronađem bezbroj načina, kako određenim postupkom dođem do određene slike, kako da dođem do cilja.”, rekao je Žiga.

Žiga se predstavlja izborom grafičkih radova koji, kako na tehničkom tako i na eksperimentalnom nivou nude različit grafički rad, a iza kojeg stoji duhovna, znalačka i senzibilna umjetnička individualnost, rečeno je.

“Bavim se sam sobom i svojim slikama i u tome je moje najveće zadovoljstvo, jer ljepota je u radu, nije u izlaganju. Sve je ovo zapravo odraz onoga što se radilo”, naglašava autor izložbe.

Izloženi radovi svjedoče o istraživačkom impulsu odnosno o istraživačkom karakteru Žiginih grafičkih ogleda.

Izložba će biti otvorena do 25. marta 2012. godine

Avdo Žiga je bosanskohercegovački grafičar. Rođen 1953. godine, završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, postdiplomski studij u Beogradu i specijalizaciju u Parizu. Izlagao je samostalno i kolektivno u zemlji i inozemstvu, dobitnik je više nagrada za grafiku i član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Najpoznatija djela Avde Žige su “Bentbaša”, “Sarajevska zima 93”, akvatinta, bakropis, što je jedna od najzahtjevnijih tehnika, a to je specifikum na bosanskohercegovačkoj sceni.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *