Bacanje miliona uzalud

Alipašino poljeZamjena betonskih ploča na Trgu ZAVNOBiH na Alipašinom polju ponovo je započela ovih dana jer su, kao i prethodnih godina, popucale zbog nepropisnog prolaska džipova i teretnih vozila.

Damir Hadžić, načelnik općine Novi grad, kaže da su prinuđeni da ploče na ovom trgu mijenjaju iz godine u godinu.
Za te radove, kako je dodao, izdvajaju oko 1,5 miliona KM.

“To je Sizifov posao. Jedne godine radimo, uložimo sredstva, vidimo da je sve dobro urađeno i onda dođe naredna godina i shvatimo da je sve bilo uzalud”, kaže Hadžić.

Bez obzira na to što svake godine ponavljaju isti posao, Hadžić kaže da to moraju raditi jer popucale ploče mogu prouzrokovati povrede ljudi.

“Cesta na kojoj se nalazi trg je od značaja za općinu i mi taj trg moramo obnavljati kao i cestu”, rekao je Hadžić.
Najavljuje da će problem pokušati riješiti drugačijom organizacijom saobraćaja na trgu.

“Ove godine radimo elaborat. Trg ćemo pokušati zaštititi tako što ćemo pustiti jedan asfaltni koridor kroz koji ćemo propuštati samo dostavna vozila i vozila Hitne pomoći, a dio ćemo zatvoriti za saobraćaj fizičkim blokadama”, objasnio je Hadžić.

Prema njegovim riječima, mali automobili ne uzrokuju pucanje ploča već teretni kamioni.

Većina sugrađana s kojima smo razgovarali smatra da je uzaludno trošiti novac na saniranje polomljenih ploča na Trgu ZAVNOBiH, te da bi sredstva trebalo iskoristi za uređenje parkova ili neke druge korisnije svrhe.

“Smatram da je mijenjanje ovih ploča bacanje para. Ovaj trg nije Ferhadija i najjednostavnije bi bilo da ga asfaltiraju, da te ploče skinu. Kad već ne mogu zabraniti lokalnim kabadahijama da ulaze autima i divljaju po trgu, onda neka ga jednostavno asfaltiraju, a pare ulože u nešto korisnije”, smatra Sarajka Hasija Semić.

Adnan L. kaže da nesavjesne vozače ne sprečavaju ni kazne da voze automobile na trgu.

“Policija je više puta intervenisala ovdje, čak su pisali i kazne, ali sve je to uzlaud, jer se lokalnim huliganima ovdje ne može stati ukraj. Oni se jednostavno ne boje ni policije ni kazni. Smatram da policija ima važnijeg posla od dežuranja na trgu i pisanja kazni, jer je grad pun kriminalaca”, kaže Adnan L.

Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS, nije nam mogao reći koliko često policija interveniše zbog nepropisne vožnje na Trgu ZAVNOBiH, ali je naveo da sličnih problema ima i na drugim mjestima.

“Dostavna vozila i vozila koja peru ulice moraju proći. Ako ploče nisu kvalitetne, onda se one i lome. Isti problem je i s Ferhadijom”, kazao je Nefić.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *