Bajka od žice u Zvonu

Nakon što je osvojila publiku u Collegiumu Artisticumu 2011. godine kad je proglašena događajem godine, izložba Fikreta Libovca BAJKA OD ŽICE u svom novom izdanju se seli u sarajevsko Zvono.

Fikret Libovac
Fikret Libovac

Izložba, koja će biti otvorena u ponedjeljak, 15. decembra 2014. godine od 20 sati, sadrži autoportrete, ptičice i druge ljepote od žičica jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, skulptora Fikreta Libovca.

Bajka od žice, Fikreta Libovca
Bajka od žice, Fikreta Libovca

Na žičanim skulpturama ptica, izloženih uz portrete, aktove i crteže umjetnik reprodukuje simboličnu priču o ptici koja djeluje bajkovito dok lebdi u galeriji: i kad je slobodna u letu, na žici, na nebu, u jatu, u kavezu otvorenom, a i onda kad ptica, zatočena u zatvorenom kavezu, asocira na zla vremena.

Bajka od žice, Fikreta Libovca
Bajka od žice, Fikreta Libovca

Od svoje prve izložbe u Galeriji Roman Petrović, kipar Fikret Libovac prevalio je zanimljiv umjetnički i ljudski put. Prijedorčanin po rođenju, stanovnik Sarajeva od tinejdžerske dobi, znani skulptor i profesor Akademije likovnih umjetnosti kaže da čitav život živi od umjetnosti, i da nikad ništa nije tražio od države.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *