Barke iz Venecije putuju za Sarajevo

Otvaranje izložbe Future Post History i promocija knjige Tractatus Post Historicus

Najznačajnija smotra suvremene umjetnosti u svijetu, Venecijansko bijenale, koje svake dvije godine okuplja najvažnije predstavnike svjetske umjetničke scene, završila se jučer, u nedjelju, 22. novembra.

Zaključujući projekt kojim je dobio najviše stručno priznanje izborom u zvaničnu internacionalnu selekciju Bijenala, tim Ars Aevi ovih dana boravi u Veneciji i radi na demontaži izložbe i pripreme izloženih djela izložbe Future Post History za povrat u Sarajevo. U Veneciji su, u reprezentativnim prostorima Muzeja Ca’ Pesaro, bile predstavljene monumentalna instalacija “Sailing to Post History” jednog od pionira konceptualne umjetnosti Brace Dimitrijevića i fotodokumentarna izložba Muzeja Ars Aevi sa projektima i maketama buduće zgrade sarajevskog muzeja arhitekte Renza Piana.

Na drugoj strani čuvenog Kanala Grande, na fasadi palate Ca’ Farsetti, današnjem sjedištu Gradske uprave Grada Venecije bilo je postavljeno još jedno djelo Brace Dimitrijevića, Slučajni prolaznik kojeg su vidjeli svi turisti koji su u toku proteklih šest mjeseci posjetili Veneciju.

Izložbu Brace Dimitrijevića: Future Post History, u organizaciji Ars Aevi, koja izazvala mnogobrojne polemike zbog neadekvatne institucionalne podrške ovom značajnom predstavljanju bosansohercegovačke umjetnosti, je u periodu juni – novembar posjetilo preko 30.000 posjetitelja.

Muzej Ca’ Pesaro u kojem je bila postavljena instalacija Sailing to Post History, u čijem kreiranju se učestvovali i građani Sarajeva darivajući svoje cipele kao jedan od elemenata ove trodijelne instalacije, bilo je mjesto interesa i okupljanja najvažnijih ličnosti iz svijeta suvremene umjetnosti u dane predotvaranja i otvaranja 53. venecijanskog bijenala.

Tim Ars Aevi je kroz dosta složeni organizacijski projekt postigao vrhunske rezultate koje su uočili i potvrdili kritičari umjetnosti, umjetnici, predstavnici svjetskih mediji i svi drugi prijatelji umjetnosti koji su u dane otvaranja Bijenala boravili u Veneciji. Veliki prijatelj i podržavalac Projekta Ars Aevi, gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari je generalnom direktoru Ars Aevi Enveru Hadžiomerspahiću stavio besplatno na raspolaganje izložbene prostore Muzeja Ca’ Pesaro za izložbe Brace Dimitrijevića i Renza Piana u toku šestomjesečnog trajanja Bijenala, čim je još jednom potvrdio značaj i ugled koji Projekt Ars Aevi ima na internacionalnom planu. Realna je činjenica da komercijalna cijena zakupa ovakvih izložbenih prostora iznosi oko 600.000 KM za mjesece trajanja Bijenala.

Braco Dimitrijević, umjetnik i Amila Ramović, izvršna direktorica Ars Aevi i kustosica izložbe Future Post History na ceremoniji otvaranja

Bitnost i veličinu ovog događaja, svojim prisustvom na otvaranju izložbe Future Post History su potvrdili predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Italije Marco Baccin, utjecajni filozof i gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari i ministrica kulture Grada Venecije Luana Zanella, bez čijeg angažmana i direktne pomoći realizacija ovog projekta ne bi bila moguća. Svečano otvaranje ove historijski značajne izložbe, internacionalnog predstavljanja najviših dometa bosanskohercegovačke umjetnosti i kulture, svojim prisustvom podržali su predstavnici Grada Sarajeva, tadašnji dogradonačelnik Slobodan Nešković i savjetnik gradonačelnika Predrag Kojović, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Vatikanu Jasna Krivošić i brojni predstavnici bosanskohercegovačkih medija.

O umjetničkim vrijednostima djela Brace Dimitrijevića na otvaranju izložbe i promociji novog izdanja njegove teorijske knjige Tractatus Post Historicus koja je bila upriličena u ambijentu otvaranja Future Post History izložbe govorili su i Lóránd Hegyi, direktor Muzeja moderne umjetnosti u Saint Etienneu, Želimir Koščević, zagrebački kritičar umjetnosti, Catherine Millet, utemeljiteljica i glavna i odgovorna urednica jednog od najutjecajnijih svjetskih časopisa koji prate dešavanja u polju suvremene umjetnosti Art Press, Jean-Hubert Martin, direktor Museum Kunst Palast i Nicolas Bourriaud, utjecajni francuski kritičar umjetnosti i drugi uvaženi eksperti.

U danima nakon otvaranja izložbu su posjetili arhitekta Renzo Piano, Alfred Pacquement, direktor najprestižnijeg Muzeja suvremene umjetnosti Georges Pompidou, brojni umjetnici, direktori relevantnih institucija umjetnosti i kritičari umjetnosti iz svih dijelova svijeta.

Ovom izložbom, koja je rađena u produkciji Ars Aevi i koja će po povratu djela iz Venecije biti predstavljena u Sarajevu u mjesecima proljeća i ljeta 2010. godine, Braco Dimitrijević dalje razvija svoj originalni koncept posthistorije formuliran još 1976. godine u njegovoj knjizi Tractatus Post Historicus, prema kojem definira post-historiju kao “vrijeme koegzistencije različitih vrijednosti i modela, vrijeme gledanja iz više uglova, prostor bez jedne konačne istineâ”. Slijedeći kontinuitet svoje prakse Dimitrijević i u izloženoj instalaciji Sailing to Post History problematizira način na koji su historijske vrijednosti konstruirane s obzirom na neizbježnost slučajnog i subjektivnog interpretiranja činjenica, potencirajući raznovrsnost usporedno postojećih istina u kojima se značenje uvijek nanovo određuje od strane subjektivnog posmatrača. Umjetnik čija je izjava “Nema grešaka u historiji, čitava historija je greška” obilježila posthistorističke tendencije konceptualne umjetnosti i ovom je izložbom potvrdio svoje snažno prisustvo u aktuelnim tokovima svjetske savremene umjenosti.

Posjeta arhitekte Renza Piana izložbi Future Post History, Enver i Anur Hadžiomerspahić i Renzo Piano

Iskustvo Ars Aevi na projektu predstavljanja bosanskohercegovačke umjetnosti na Venecijanskom bijenalu još jednom je pokazalo suprotnosti odnosa nadležnih bosanskohercegovačkih ministarstava sa najvišim priznanjima koju ovaj projekt ostvaruje na internacionalnom planu.

Nadležna ministarstva nisu prepoznala značaj i najviše nivoe ovog internacionalnog predstavljanja Sarajeva i Države i nisu finansijski podržali realizaciju ovog projekta kojem je Direkcija Venecijanskog bijenala dala najviše stručno priznanje i uvrstila ga u internacionalnu selekciju umjetničkih projekata ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala. U prvim danima nakon zatvaranja Bijenala, nadležnim ministarstvima će biti upućen stručni i finansijski izvještaj o izložbama Ars Aevi u Veneciji sa pozivom da aktivno sudjeluju u raspodjeli obaveza prema pokrivanju troškova organizacije ovog veoma značajnog i uspješno ostvarenog programa internacionalne prezentacije i promocije naše umjetnosti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *