Baščaršija, bogati teatar života

Sarajevo na Lonley Planet-uNakon što je, krajem prošle godine, najpoznatiji svjetski turistički vodič “Lonely Planet”, Sarajevo svrstao među 10 gradova na svijetu koje svako mora posjetiti, ovih dana je glavni grad BiH dobio još jedno priznanje.

Sarajevo je, prema izboru “Lonely Planet”-a, na drugom mjestu top liste 10 destinacija u istočnoj Evropi koje treba posjetiti.

Ispred Sarajeva su Julijske Alpe u Sloveniji, a iza glavnog grada Bosne i Hercegovine slijede otok Mljet u Hrvatskoj, manastir Orheiul Vechi u Moldaviji, Talin u Estoniji, Loket u Češkoj, Torun u Poljskoj, Ždiar u Slovačkoj, Riga u Latviji i Minsk u Bjelorusiji.

U promotivnom tekstu o Sarajevu stoji da je to grad koji je tokom devedesetih godina 20. vijeka bio na rubu pakla ali je danas ugodan, vitalan grad, koji karakterišu gostoljubivost, prekrasne kafane, atraktivni obrisi i ambijent spoja Istoka i Zapada, što ga sve više ubraja među omiljene ljetne turističke destinacije.

Autor teksta navodi i to da je Sarajevo zimi jedno od najpogodnijih mjesta za skijanje u Evropi, ali se, osim toga, ističe i istorijska važnost Sarajeva.

Baščaršija pruža osjećaj sjedenja u bogatom teatru života“Sarajevo je živi muzej historije. U gradu se mogu vidjeti mnoge džamije, crkve, lijepo uređene zgrade, ali i Vijećnica na kojoj se još vide tragovi razaranja.”

U prilog tvrdnji da je Sarajevo grad koji ima dušu, “Lonely Planet” pominje Baščaršiju, autentične trgovine, veliki izbor suvenira, način ispijanja kafe: “Sjedenje u kafani na Baščaršiji pruža osjećaj sjedenja u bogatom teatru života.”, smatra autor teksta koji je objavljen na prestižnom turističkom portalu “Lonley Planet”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *