Baščaršija se zatvara za saobraćaj

Realizacijom projekta kontrole pristupa na području najstarije sarajevske opštine, starogradsko jezgro će u 2016. godini biti zatvoreno za sve vrste saobraćaja, što za cilj ima spriječavanje uništavanja ulica i Baščaršijskog trga.

Baščaršija
Baščaršija

U toku je formiranje Centra za upravljanje u kojem će biti instalirana potrebna oprema za nadzor, a na svim lokacijama na kojima budu postavljeni stubići i kamere, biće pokretne rampe i uređaji koji će regulisati njihovo podizanje i spuštanje na osnovu kartica koje će Općina izdavati. Korisnici koji će imati pravo dobiti kartice, kao i njihova cijena, biće naknadno utvrđeni, a moći će se kupovati na godišnjem nivou.
Jasno će biti definisano ko može kupiti karticu za pristup vozilom, a radi se o vozilima hitne pomoći, KJKP Rad, policije, vatrogasaca. Osim navedenog, predviđeno je da ulazak dostavnih vozila, čija će veličina također biti ograničena, bude dozvoljen samo u terminu od 6 do 8 sati.
Iz Centra za upravljanje moći će se regulisati podizanje rampe u hitnim slučajevima, a na svakom uređaju će biti istaknut broj telefona Centra, pa će se u slučaju hitnosti moći uputiti poziv i blagovremeno reagovati, a Centar će imati i video nadzor nad svakom lokacijom na kojoj će biti postavljeni stubići.

Krajnji datum od kojeg Baščaršija postaje zatvorena za saobraćaj je 15. april 2016. godine.

Planirane lokacije za postavljanje stubića kojima će se onemogućiti saobraćaj su ulice Baščaršija (oko Sebilja), Oprkanj, Bravadžiluk, Abadžiluk, Bazerdžani, Aščiluk, Kundurdžiluk, Gazi Husrev-begova, Muvekita, Štrosmajerova, Trg oslobođenja, Jelića, Đulagina, Prote Bakovića, te iznad Katedrale.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *