Baščaršijske noći 2011

Šesnaesto poslijeratno izdanje Festivala ponudiće trideset osam programa, uz učešće umjetnika s tri kontinenta.

Pozornica Baščaršijskih noći na Vijećnici

Tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije 1. jula će svečano biti otvoren ovogodišnji Festival “Baščaršijske noći”, koji će do 31. jula donijeti zanimljiv i šarolik program iz različitih sfera umjetnosti, za sve ukuse. Koncerti različitih muzičkih stilova, izložbe, promocije knjiga, predstave, radionice i brojna druženja sadržaj su ovogodišnjeg festivalskog izdanja, kojim će biti obogaćene julske noći Sarajeva.

Sarajevska filharmonija će na večeri otvaranja Festivala nastupiti uz kvartet tenora “Bel'canto” iz Ukrajine, pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića iz Hrvatske.

Festival Baščaršijske noći je izrastao ne samo u veliki sarajevski, već i jedan od najvećih bh. festivala, koji godišnje posjeti oko 100.000 ljudi.

» Pogledajte cijeli program Baščaršijskih noći 2011

Od brojnih koncerta s ovogodišnjeg menija izdvajam nastupe Massima Savića 16. jula, grupe The beat fleet TBF iz Hrvatske 19. jula, Harisa Džinovića 21. jula, Edina Ede Pandura s gostima koji će obilježiti 35 godina diskografske kuće “Sarajevodisk” 26. jula, te Burhana Šabana 24. jula.

Tu su i koncerti gudačkog kvarteta “Dominat” iz Rusije, jednog od vodećih moskovskih gudačkih ansambala 27. jula, najpoznatije interpretatorke sefardskih-latino romansi Flory Jagode 13. jula, te legendarnog pjevača evergreen muzike Lea Martina i Gabor Lengyel Retro Party Banda 9. jula.

Od brojnih izložbi mogu se izdvojiti – izložba fotografija “Dvojnost” Erola Čolakovića-Šehića koja će biti otvorena 6. jula u galerijama Collegium Artisticum i Black Box, izložba kaligrafija Mirsada Mirze Smajovića 24. jula u Morića hanu, te izložba grafika i slika Kemala Konakovića “ALUzijan” 14. jula u Galeriji “Mak”.

I ove će godine “Baščaršijske noći” donijeti tradicionalni XIV Festival folkora “Sarajevo 2011.”, na kojem će učestvovati više od 300 članova folklornih grupa iz Albanije, Rusije, Turske, Poljske, Grčke i BiH.

Teatarski program će, između ostalog, donijeti predstavu “Krokodil Lacoste” Kamernog teatra 55 koja će biti izvedena 11. jula u auli Vijećnice, te monodramu “Dimnjačar” Ljubomira Kerekeša iz Hrvatske, koja je na repertoaru 18. jula u Kolobara hanu.

Ulaz je besplatan na sve programe koji će se održavati na nekoliko lokacija u gradu.

» Pogledajte cijeli program Baščaršijskih noći 2011

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *