Baščaršijske noći 2011

Tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije 1. jula će svečano biti otvoren ovogodišnji Festival “Baščaršijske noći”, koji će do 31. jula donijeti zanimljiv i šarolik program iz različitih sfera umjetnosti, za sve ukuse.

Pozornica Baščaršijskih noći na Vijećnici
Pozornica Baščaršijskih noći na Vijećnici
Koncerti različitih muzičkih stilova, izložbe, promocije knjiga, predstave, radionice i brojna druženja sadržaj su ovogodišnjeg festivalskog izdanja, kojim će biti obogaćene julske noći Sarajeva.

Šesnaesto poslijeratno izdanje Festivala ponudiće 38 programa, uz učešće umjetnika s tri kontinenta.

Sarajevska filharmonija će na večeri otvaranja Festivala nastupiti uz kvartet tenora “Bel'canto” iz Ukrajine, pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića iz Hrvatske.

Festival Baščaršijske noći je izrastao ne samo u veliki sarajevski, već i jedan od najvećih bh. festivala, koji godišnje posjeti oko 100.000 ljudi.

» Pogledajte cijeli program Baščaršijskih noći 2011

Od brojnih koncerta s ovogodišnjeg menija izdvajam nastupe Massima Savića 16. jula, grupe The beat fleet TBF iz Hrvatske 19. jula, Harisa Džinovića 21. jula, Edina Ede Pandura s gostima koji će obilježiti 35 godina diskografske kuće “Sarajevodisk” 26. jula, te Burhana Šabana 24. jula.

Tu su i koncerti gudačkog kvarteta “Dominat” iz Rusije, jednog od vodećih moskovskih gudačkih ansambala 27. jula, najpoznatije interpretatorke sefardskih-latino romansi Flory Jagode 13. jula, te legendarnog pjevača evergreen muzike Lea Martina i Gabor Lengyel Retro Party Banda 9. jula.

Od brojnih izložbi mogu se izdvojiti – izložba fotografija “Dvojnost” Erola Čolakovića-Šehića koja će biti otvorena 6. jula u galerijama Collegium Artisticum i Black Box, izložba kaligrafija Mirsada Mirze Smajovića 24. jula u Morića hanu, te izložba grafika i slika Kemala Konakovića “ALUzijan” 14. jula u Galeriji “Mak”.

I ove će godine “Baščaršijske noći” donijeti tradicionalni XIV Festival folkora “Sarajevo 2011.”, na kojem će učestvovati više od 300 članova folklornih grupa iz Albanije, Rusije, Turske, Poljske, Grčke i BiH.

Teatarski program će, između ostalog, donijeti predstavu “Krokodil Lacoste” Kamernog teatra 55 koja će biti izvedena 11. jula u auli Vijećnice, te monodramu “Dimnjačar” Ljubomira Kerekeša iz Hrvatske, koja je na repertoaru 18. jula u Kolobara hanu.

Ulaz je besplatan na sve programe koji će se održavati na nekoliko lokacija u gradu.

» Pogledajte cijeli program Baščaršijskih noći 2011

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *