Baščaršijske noći u ovogodišnjem izdanju nude bogat repertoar

Baščaršijske noći 2010Tradicionalnim Bečkim koncertom u izvedbi Sarajevske filharmonije, kojem će prethoditi otvaranje izložbe savremene fotografije u Kuršumli medresi, 1. jula će na centralnoj pozornici kod Vijećnice početi jednomjesečni festival Baščaršijske noći.

Njegova 15. godišnjica ove će godine ponuditi 36 programa uz učešće više od 1.300 izvođača i umjetnika, od kojih oko 350 dolazi iz 20-ak zemalja diljem svijeta.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, Bečki koncert bit će održan pod dirigentskim vodstvom Ralfa Kirchera iz Austrije, uz nastup sopranistica Ademe Pljevljak-Krehić i Aide Čorbadžić-Valka, te Kisun Kima iz Južne Koreje (tenor), Tomasa Widricha iz Austrije (bariton) i Ivice Šarića (bas).

Na programu će se naći izbor popularnih valcera, opernih arija i kompozicija svjetskih autora.

“Ova je manifestacija poziv na saradnju da bismo svi kročili putevima prijateljstva i festivalskim mostovima”, kazao je direktor “Sarajevo arta”, izvršnog organizatora Festivala, Halid Kuburović.

Naglasio je da je ovogodišnji program dosta skromniji te prilagođen raspoloživim sredstvima, ali i istaknuo uvjerenje da će publika različitog afiniteta i uzrasta naći program za sebe.

Potcrtao je također da će čak devet programa biti održano na centralnoj pozorinici, pet koncerata u Bošnjačkom institutu, četiri programa ugostit će Galerija “Mak” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, dok će aktuelno biti još desetak lokacija u gradu.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Dževad Šabanagić “Baščaršijske noći” je nazvao poklonom svim građanima Sarajeva i turistima, koji tokom jula u najvećem broju posjete grad.

Koncerti klasične muzike, književni susreti u saradnji s Goethe institutom, mjuzikl “Plavi zec”, večer glumca uz Minku Muftić s prijateljima, predstavljanje fotomonografije BiH “Hiljadu pitanja, hiljadu odgovora”, smotra horova i vokalnih grupa iz BiH i Hrvatske te izložbe, na ovogodišnjem su festivalskom meniju.

U ponudi rock koncerata izdvaja se nastup jedne od najvećih hrvatskih muzičkih diva Nine Badrić, koja će se sarajevskoj publici predstaviti 21. jula na centralnoj pozirnici, te “Divljih jagoda” koji će na istoj pozornici nastupiti 19. jula.

“Kraljica sevdaha” Hanka Paldum održat će koncert “Sevdalinkom kroz vrijeme” 23. jula na centralnoj pozornici, uz goste švedske i danske muzičare “Balkan bend Orient Express”.

Tradicionalno će 18. jula biti otvoren i 13. međunarodni festival folklora, uz učešće folklornih grupa iz Hrvatske, Palestine, Rusije, Srbije, SAD-a, Sjevernog Kipra i drugih zemalja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *