Batko će biti isporučen Bosni i Hercegovini

Monstrum s Grbavice, Veselin Vlahović – Batko, biće isporučen Bosni i Hercegovini, odluka je Vlade Kraljevine Španije.

Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Vlahović je uhapšen u martu 2010. godine na osnovu međunarodne potjernice u mjestu Alicanteu, u Španiji.

Kao pripadnik Vojske Republike Srpske, osumnjičen je za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992. do 1995. godine.

Vlahović je, prema navodima optužbe, tokom 1992. i 1993. godine u sarajevskom naselju Grbavica kršio pravila međunarodnog prava i kao pripadnik oružanih formacija ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačkao ljude.

Nakon što je Vlahović uhapšen u Alicanteu, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je izdao nalog ambasadoru BiH u Madridu, Željani Zovko, da preduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka ekstradicije Vlahovića vlastima BiH.

Željko Komšić
Željko Komšić
“Želim izraziti zahvalnosti Vladi Kraljevine Španije i premijeru Joséu Luisu Rodríguezeu Zapateru. Ovom odlukom su dodatno potvrđeni prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije, koja je na najbolji način pokazala razumijevanje značaja kažnjavanja počinitelja ratnih zločina u BiH, te uvažila navode i činjenice u vezi sa ovim slučaj.”, stoji u pismu Željka Komšića, upućenom španskom premijeru.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitke i ambasadorici BiH u Madridu, Željani Zovko, na izuzetno uspješnom i efikasnom profesionalnom i ličnom angažmanu u procesu postupka ekstradicije Vlahovića od početka marta ove godine, kada je Vlahović uhapšen u Alicanteu.

Inače, izručenje Veselina Vlahovića su tražili i pravosudni organi Crne Gore, jer su protiv njega raspisale potjernicu zbog bjega iz zatvora u Spužu 2001. godine, gdje je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *