Batko će ipak uskoro biti izručen Bosni i Hercegovini

Veselin Vlahović Batko u trenutku hapšenja u martu 2010. godine u Španiji
Veselin Vlahović Batko u trenutku hapšenja u martu 2010. godine u Španiji
Iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića je saopšteno da su napravljeni znatni pomaci u izručenju Veselina Vlahovića Batka našoj zemlji.

Nakon što je Sud u Španiji, Vlahovića osudio na 4 godine za počinjene kriminalne radnje u toj zemlji, došlo je u pitanje njegovo izručenje Bosni i Hercegovini, kako je ranije bilo dogovoreno.

Međutim, isti sud je ubrzo donio i odluku kojom se omogućava da ekstradicija u Bosnu i Hercegovinu bude obavljena u najkraćem roku.

Vlahović je kao pripadnik Vojske Republike Srpske osumnjičen je za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca u periodu od 1992. do 1995. godine. Prema navodima optužbe, tokom 1992. i 1993. godine u sarajevskom naselju Grbavica kršio je pravila međunarodnog prava i kao pripadnik oružanih formacija ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačkao ljude. Sve navedeno je s ponosom potvrdio nakon što uhapšen u martu 2010. godine u Španiji, na osnovu međunarodne potjernice.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *