Batko na korak od Crne Gore

Veselin Vlahović - Batko (Monstrum s Grbavice)Prema prvostepenoj odluci španskog suda “monstrum sa Grbavice” Veselin Vlahović Batko trebao bi biti izručen Crnoj Gori, ali proces po zahtjevima za Vlahovićevu ekstradiciju još nije završen i o tome će odluku donijeti viša sudska instanca.

Centralni istražni Sud broj 5 u okviru Nacionalnog suda specijalizovanog za terorizam, ekstradiciju i organizovani kriminal Kraljevine Španije – Audieucia Nacional dostavio je 30. aprila 2010. godine Ambasadi BiH u Madridu kopiju izrečene presude kojom je Centralni istražni sud broj 5 AN odlučio da prebaci dva neriješena zahtjeva za ekstradiciju na višu instancu u okviru Nacionalnog suda, tačnije na IV odjel Suda koji izriče presude.

Istovremeno se navodi da kada je u pitanju zahtjev za ekstradiciju 4/2010, donesena je odluka da se potraživani izruči Crnoj Gori, s tim što se izručivanje podređuje odluci Vlade Kraljevine Španije.

Od 4. maja 2010. godine procedura ekstradicije je u nadležnosti Suda koji izriče presude unutar Nacionalnog suda. Na ročištu pred Centralnim istražnim Sudom V u okviru Nacionalnog suda održanom 20. aprila 2010. potraživani je odbio da bude izručen vlastima BiH i Srbije.

Španska policija je u gradu Altea početkom marta uhapsila Veselina Vlahovića Batka, optuženog za ratne zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica tokom rata u BiH. Vlahović, državljanin Crne Gore, uhapšen je u sklopu policijske istrage o organiziranoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

Prema izjavama svjedoka iz doba rata, Vlahović je ubijao iz vatrenog oružja, klao nožem, a o sudbini onih koje je Batko protjerao iz Lenjinove i Splitske ulice ni do danas se ništa ne zna. Vlahović, poznat i kao “monstrum sa Grbavice”, ubio je, između ostalih, i Gorana Čengića, nekadašnjeg člana rukometne reprezentacije SFRJ. Čengić je ubijen u junu 1992. godine, a njegovo tijelo je nakon devet godina pronađeno i iskopano. On je jedan od najmanje 50 Sarajlija koje je u prvim ratnim mjesecima ubio Vlahović. Vlahovićeva grupa s Grbavice je bila dio paravojne formacije “Beli anđeliâ”.

On je 2001. pobjegao iz crnogorskog zatvora u Spužu 2001. godine, gdje je izdržavao kaznu zbog više počinjenih razbojništava. Tužilaštvo BiH ga je optužilo za ratne zločine i izdalo međunarodnu potjernicu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *