Batko ostaje u Španiji još četiri godine

Veselin Vlahović - Batko (Monstrum s Grbavice)
Veselin Vlahović - Batko (Monstrum s Grbavice)
Interpol je jučer obavijestio Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se odgađa postupak ekstradicije ratnog zločinca po vlastitom priznanju – Veselina Vlahovića Batka.

“Tužilaštvo BiH očekuje da Veselin Vlahović Batko što prije bude izručen vlastima BiH i iznenađeni smo odlukom španskog ekstradicijskog suda da se njegovo izručenje obustavlja. Takva odluka nas je šokirala, jer se očekivalo da se u narednih nekoliko dana desi ta ekstradicija.”, izjavio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U Tužilaštvu se nadaju da je riječ o nesporazumu i administrativnoj grešci.

“U procesu priprema ove ekstradicije i same španske institucije su insistirale da se to završi do kraja ovog mjeseca, što je svim policijskim i pravosudnim agencijama i institucijama BiH predstavljalo prilično kratak rok. Ipak, sve potrebne logističke i sigurnosne mjere su bile poduzete i za ekstradiciju je sve bilo spremno.”, kaže Grubešić.

U Tužilaštvu BiH očekuju da će organi BiH i Španije uskoro ispitati o čemu se radi i da će izručenje biti realizirano što je moguće prije. Ekstradicijski sudija u Madridu je u slučaju koji ova država vodi protiv Vlahovića došao do novih saznanja o njegovim počinjenim krivičnim djelima u Španiji, što je razlog obustavljanja najavljenog postupka njegovog izručenja BiH.

Vlahovića se tereti za više krivičnih djela u Španiji zbog čega su tamošnje vlasti odlučile odgoditi izručenje sve dok ne izdrži kaznu za počinjena djela u toj zemlji – zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine. Datum konačnog izručenja Vlahovića bit će poznat nakon donošenja presude o počinjenim krivičnim djelima u Španiji, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *