Bekim Fehmiu – Bogatstvo izgubljeno u tišini

U prostorijama art kina Kriterion od 29. juna do 5. jula 2012. godine, biće postavljena dokumentarna izložba naziva ‘Bogatstvo izgubljeno u tišini’, posvećena jugoslovenskom glumcu Bekim Fehmiu.

Izložba o Sarajliji Bekimu Fehmiuu
Izložba o Sarajliji Bekimu Fehmiuu
Bekim Fehmiu rođen je u Sarajevu 1936. godine. Bio je jedan od prvih glumaca albanskog porijekla iz Istočne Evrope koji je napravio bogatu karijeru u Jugoslaviji i inostranstvu.

Veliku popularnost u Jugoslaviji Fehmiu je stekao ulogom u filmu ‘Skupljači perja’ iz 1967. godine, nakon čega počinje i njegova internacionalna karijera.

Tokom svog rada Bekim Fehmiu igra zapažene uloge u više od 40 filmskih naslova različitih produkcija i tokom ovog perioda sarađuje sa velikanima filmske industrije tog doba kao što su italijanski reditelj Dino de Laurentiis, John Huston, Olivia de Haviilan, Ava Gardner, Dick Bogard, Claudia Cardinale i mnogi drugi.

Kroz hronološki prikaz života Bekima Fehmiua, od najranijeg djetinjstva do godina neposredno prije smrti, izložba ‘Bekim Fehmiu – Bogatstvo izgubljeno u tišini’ sadrži prikaz sjajne i bogate glumačke karijere, a istovremeno je i svjedočanstvo o njegovim izuzetnim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima i shvatanjima, koji prevazilaze ograničenja nacionalnih kultura i granica.

Na izložbi ce biti prikazani novinski intervjui urađeni sa Bekimom Fehmiom u periodu od 1967. do 2001. godine, dijelovi knjiga, dokumenti iz ličnog života, fotografije, filmski posteri, ali i tonski i video zapisi. Koristeći najviše ono što je Bekim Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima koji su objavljeni 2001. godine, ova izložba predstavlja priču Bekima Fehmia o samom sebi.

Bekim Fehmiu - Čovek peva posle rata (Dušan Vasiljev)

Nakon postavki u Peći (januar, 2012), Prištini (juni, 2012), Prijedoru (juna, 2012), izložba će biti otvorena u Sarajevu, nakon čega seli u Prizren, Beograd, Niš i Kraljevo.

Organizatori izložbe su Associazione Trentino con i Balcani, a kustoskinja izložbe je Nevena Negojević.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *