Bernhard Russi u inspekciji skijaških staza na Bjelašnici!

Ajnadžić & RussiBernhard Russi, olimpijski prvak u spustu na ZOI U Saporu (Japan) 1972.g. posjetio je olimpijsku planinu Bjelašnicu nakon 25 godina.

Po završetku posjete Bjelašnici susreo se sa g. Alijom Behmenom, gradonačelnikom Grada Sarajeva, g. Nenadom Markovićem, dogradonačelnikom grada Sarajeva, g. Nedžadom Ajnadžićem, direktorom “ZOI 84â”, g. Ramizom Mehmedagićem, predsjednikom Ski saveza BiH, te Zlatkom Hrnjićem, generalnim sekretarom Ski saveza BiH.

Iako je njegova takmičarska karijera u skijanju okončana, Russi je još uvijek prisutan na najvažnijim skijaškim događanjima u svijetu. Trenutno je angažovan kao dizajner staza za spust za Zimske olimpijske igre.
Njegov profesionalni portfolio uključuje izradu dizajna za posljednje ZOI održane 2006. godine u Torinu u Italiji, te za utrku Svjetskog kupa održanu u francuskom Val d\'lsére 2009.

Obzirom da će g. Russi biti angažiran i za dizajn spusta za naredne ZOI koje će biti održane 2010. godine u Vankuveru, očito je da vrlo dobro poznaje šta njegovi nasljednici trebaju za vrhunsku izvedbu kada je riječ o spustu.

Prilikom susreta sa bh. zvaničnicima g. Russi je istakao: “Još prije 25 godina, radeći kao inspektor za skijaške staze tokom ZOI \'84, postao sam prijatelj Sarajeva. Danas sam imao priliku ponovo posjetiti ovu olimpijsku ljepoticu i primjetio sam da još uvijek njena prirodna ljepota nije upitna. Ostala je ista i u meni je ponovno probudila prijatna sjećanja i osjećaje. Razlog moje ponovne posjete Bjelašnici je želja za procjenom trenutnih potencijala ove planine kada je riječ o organizaciji bitnih skijaških utrka. Ono što u ovom trenutku mogu reći je da Bjelašnica nudi izuzetno povoljne uslove koji zadovoljavaju svjetske kriterije i adekvatna je za organizaciju takmičenja u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom). Nadam se da će BiH izgraditi kvalitetnu bazu, posebno kada su u pitanju skijaški potencijali i da će u budućnosti imati priliku organizovati značajne skijaške utrkeâ”.

Hrnjić, Mehmedagić, Zimmerman, Russi, AjnadzićNakon jučerašnjeg obilaska, Russi će za nekoliko dana poslati stručnu ekspertizu staza na Bjelašnici.
Zahvaljujući se „šampionuâ” na njegovoj posjeti, gradonačelnik Behmen je prenio čvrstu podršku institucija grada Sarajeva u organizaciji budućih internacionalnih takmičenja u skijanju i izrazio uvjerenja da takve manifestacije najviše doprinose vraćanju pozitvnog image-a olimpijskog grada.
Generalni direktor ZOI 84, g. Nedžad Ajnadžić se zahvalio Russi-ju na stručnoj ekspertizi i gradonačelniku Behmenu na podršci i najavio nove projekte na izgradnji skijaške infrastrukture na Bjelašnici.Također je najavio ponovni dolazak SKI Legends na Bjelašnicu u februaru 2010 godine.

Bernhard RussiPredsjednik ski saveza BiH, g. Ramiz Mehmedagić je obečao da ce ski savez nastaviti ulagati u BH ski talente ističući da već sad BiH ima 6 takmičara koji će učestvovati na narednim ZOI.

Bernhard Russi
Rođen je 20. augusta 1948. godine u Švicarskoj. Svoju prvu medalju u spustu osvoji je u 21. godini, na Svjetskom prvenstvu 1970. godine kada se našao ispred Austrijanca Karl Cordina i Austrijanca Malcolm Mine-a. Dvije godine kasnije, na Olimpijadi \'72 održanoj u Sapporu osvojio je zlatnu medalju u istoj disciplini.
Na ZOI ‘76 održanim u Innsbrucku gotovo da je zadržao olimpijsku titulu u spustu, ali ipak se morao zadovoljiti srebrnom medaljom. Od ZOI \'88, Russi dizajnira olimpijske staze za spust.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *