Besplatna pravna pomoć za građane

pravnikBesplatnu pravnu pomoć koja se sastoji od izrade žalbi, prigovora i zahtjeva po raznim osnovama, te usmenih pravnih savjeta, u toku 2008. godine, uposlenici Općine Centar pružili su za 976 naših sugrađana (7% više u odnosu na prethodnu godinu).

Ova usluga se pruža kategorijama stanovništva koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i invalidima, borcima, šehidskim i porodicama palih boraca, žrtvama rata…

Korisnicima koji se obrate uposlenicima Službe za opću upravu u kancelariji za pružanje besplatne pravne pomoći (soba 21/prizemlje zgrade Općine Centar), u većini slučajeva odmah se daju željene informacije o ostvarivanju i zaštiti određenih prava u postupcima koji se odvijaju pred organima uprave. I sastavljanju podnesaka (zahtjeva, prigovora, žalbi) pristupa se odmah po zahtjevu stranke, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju. U određenim slučajevima korisnici usluga naredni dan preuzimaju sastavljene podneske, prema informacijama koje su stavili na raspolaganje. U kancelariji za pravnu pomoć Općine Centar građani ovaj vid usluge mogu zatražiti svakog radnog dana od 8 do 14 sati.

Sa obzirom da se sve veći broj žitelja središnje gradske općine obraća za besplatnu pravnu pomoć, kako bi se izbjegle gužve i korisnicima što više izašlo u susret, omogućeno je ostvarivanje ove usluge i u mjesnim zajednicama Općine Centar – praktično na ”kućnom pragu”, bez gubitka dragocjenog vremena i troškova dolaska.

Mjesne zajednice u kojima se svakog radnog dana od 11 do 13 sati pruža besplatna pravna pomoć su: MZ ”Breka – Koševo II”, Juraja Najtharta 5 (telefon: 664-259); MZ ”Skenderija-Podtekija”, Skenderija 5, (telefon: 220-890); MZ ”Mejtaš-Bjelave”, Čekaluša 7 (telefon: 442-608) i MZ ”Trg oslobođenja-Centar”, Mis Irbina 18 (telefon: 664-257).

Pružanje usluge besplatne pravne pomoći je dodatno unaprijeđeno od maja 2008. godine, od kada je korisnicima omogućeno da se za ovu uslugu Općini Centar obrate i online zahtjevima – putem e-mail adrese: pravnapomoc@centar.ba. Ovaj vid usluge je naišao na veoma pozitivan prijem kod korisnika.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *