Bespomoćna žrtva srpske vatre ili logor prepun vojnih meta

Ekrem Suljević, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću
Ekrem Suljević, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću
Ekrem Suljević, nekadašnji pripadnik Odjeljenja za protudiverzijsku zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, tokom rata je radio na sakupljanju neeksplodiranih projektila koji su padali na Sarajevo, te smatra da su za sve napade na grad krive srpske snage.

“U gradu smo svi bili žrtve, na pijaci, na poslu, na putu… U svakom slučaju se može reći da je projektil doletio sa pozicije neprijatelja, odnosno Vojske Republike Srpske jer Sarajevo je bilo okruženo čitav rat i svugdje okolo su bile snage VRS”, kazao je svjedok tokom unakrsnog ispitivanja.

Suljević se svjedočenjem pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju počeo 21. jula 2010. godine, kada je govorio o radu Odjeljenja za protudiverzijsku zaštitu, a optuženi je unakrsno ispitivanje počeo narednog dana.

Radovanu Karadžiću se kao vrhovnom komandantu oružanih snaga Republike Srpske, pred Haškim tribunalom sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti, te da je od 1992. do 1995. godine doprinio širenju terora među civilnim stanovništvom Sarajeva kroz kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je kazao da namjerava dokazati kako Sarajevo nije bilo “bespomoćna žrtva srpske vatre, već logor prepun vojnih meta”.

“Ja ne znam šta je legitiman cilj, niti znam gdje su se nalazile linije i vojne komande, ali je Sarajevo čitavo vrijeme bilo cilj i ko je bio tamo bio je žrtva napada i vatre sa brda”, dodao je Suljević.

Karadžić je svjedoka pitao da li su izvještaji Odjeljenja za protudiverzijsku zaštitu MUP-a bili sačinjeni u cilju “propagande i okrivljavanja srpske strane”, što je Suljević negirao.

“Ja nikada nisam u toku rada na vještačenjima napisao nešto što nisam vidio ili bio siguran. Nikada nisam imao instrukcije od bilo koga da nešto napišem što se ne može potkrijepiti”, pojasnio je Suljević.

Optuženi je kazao da su svi izvještaji napisani na osnovu pretpostavke kako su “Srbi jedini gađali Sarajevo”, na šta je Suljević odgovorio da je nesporno da su projektili na grad ispaljeni sa položaja VRS-a, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant.

Tokom ispitivanja Sudsko vijeće je Karadžića ponovno upozorilo da uzalud troši vrijeme, te zatražilo da “ograniči pitanja na ona na koja svjedok može odgovoriti”.

Na ovom ročištu počelo je i direktno ispitivanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva KDZ088, koji će iskaz dati na zatvorenoj sjednici.

Naredno ročište zakazano je za utorak, 7. septembar 2010. godine.

birn / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *