Bespravna gradnja opsanost za stanovništvo

Bespravna gradnja u ulici Ejuba Ademovića (Sarajevo, august 2010)
Bespravna gradnja u ulici Ejuba Ademovića (Sarajevo, august 2010)
Najnoviji očigledan primjer zloupotrebe zakonskih propisa i negiranje provođenja odluka općinske vlasti prilikom bespravne izgradnje objekta na klizištu te svjesnog ugrožavanja okolnih stambenih objekata i stanovnika se ovih dana dešava u Ulici Ejuba Ademovića, u mjesnoj zajednici “Skenderija-Podtekija”.

Na ovom lokalitetu za sanaciju četiri aktivna klizišta Općina Centar je od 1999. godine iz svog budžeta ukupno izdvojila preko milion konvertibilnih maraka. Početkom ovog mjeseca (9. augusta 2010. godine), investitor Biljana Vokić je započela finansiranje pripremnih zemljanih radova na izgradnji objekta, bez prethodno pribavljenih potrebnih saglasnosti za gradnju, koje izdaje nadležna služba Općine Centar.

Poslije prijave građana, građevinska inspekcija je odmah reagovala i 9. augusta obustavila izvođenje zemljanih radova. Nakon nekoliko dana investitor se oglušio o nalog inspektorice i nastavio sa radovima.
Nakon ponovnog izlaska na teren 24. augusta inspektorica je utvrdila da su radnici tokom izvođenja radova odsjekli četiri metra potporne konstrukcije – „gabionski” zid koji je sprječavao klizanje tla i napravili usjek visine četiri metra u zemlji iznad zida te napravili pristupni put širine između tri i četiri metra. Tom prilikom je inspektorica ponovo naložila obustavu radova.

S obzirom na nastalu situaciju u Općini Centar je u utorak 24. augusta 2010. godine održan hitan sastanak na kome su prisustvovali predstavnici nadležnih općinskih službi kojom prilikom je utvrđeno da će predstavnici Općine poduzeti sve zakonom propisane mjere protiv pomenutog investitora zbog izazivanja opšte opasnosti i uništavanja tuđe imovine, te bespravne gradnje koja za posljedicu može uzrokovati znatne materijalne te gubitke ljudskih života.

Posljednji put kad je prije 11 godina pokrenuto klizište u Ulici Ejuba Ademovića saobraćajnica je bila potpuno uništena a okolni stambeni objekti i njihovi stanari su dovedeni u neposrednu životnu opasnost.

c.b.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “Bespravna gradnja opsanost za stanovništvo”

  1. Povodom vijesti koje ste objavili o bespravnoj gradnji u Ulici Ejuba Ademovica koja je veoma neobjektivna i neistinita, zelim da saopstim da se ne radi o bespravnoj gradnji, da za objekat koji je sagradjen prije cetrdeset godina postoji gradjeviska dozvola. Ovdje se radi o samovolji nadleznih opcinskih organa koji su zatvorili prilazni put mojoj kuci da bi toboze sanirali kliziste. Nisu sanirali kliziste jer na toj parceli klizista nema (kuca stoji vec cetrdeset godina i nije se ni “kliznula” niti sa mjesta pomakla. Prosirili su put odnosno Ulicu Ejuba Ademovica , usli u parcelu i kuci zatvorili prilazni put. A svakom i laiku, osim onih koji su zluradi, mora biti jasno da se takvo, kako kazu, opasno kliziste ne sanira naslaganim kamenjem – gabionima.
    Radi se vjerovatno o necijem interesu da tudje otme i prisvoji, da zastrasi i prijeti, otjera, da se sluzi lazima i da mrznju sije – iz ko zna kakvih razloga. Vama kao autoru ove objavljene vijesti veoma zamjeram da se niste potrudili da saznate istinu i istinu objavite, ako ni zbog cega drugoga ono zbog onoga u sto se svaki novinar kune – objektivno i nepristrasno informisanje javnosti, posebno ako u clanku pominjete necije ime.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *