Best Electronic Music u Baghdad cafeu

Best Electronic MusicEkipa koja, prema vlastitoj tvrdnji, zadaje najbolju elektronsku muziku u glavnom gradu Vas poziva na “Best Electronic Music”.

S vrata će Vas preuzeti zvuk koji samo za Vaše uši pušta dj El Mano sa prijateljima…

Vrijeme: 20. februar 2010 @ 22:30h
Mjesto: Baghdad cafe, Bazardžiluk 3, Sarajevo

Elektronska muzika u Bosni i Hercegovini je relativno neistražen muzički pristup, mada su elementi elektronske muzike prilično prisutni u bosanskohercegovačkoj produkciji. Jedan od prvih zvukova koji su dospjeli na ove prostore bio je house sa primjesama electro zvuka. U kasnim 80-tim godinama, taj zvuk se polako razvijao u nešto brže i jače stilove, kao što su techno i trance, ali je uspostavljanje određene scene prekinuto agresijom na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine. Odmah poslije rata, 1996. godine, veliki dio ljubitelja nepopularne muzike u BiH odmah prihvata elektronski zvuk i posjećuje mnoge partije i festivale koji su u to doba bili organizovani gotovo svake sedmice. Takav napredak u postizanju širokog auditoriuma rezultovao je pojavom mnogobrojnih dj-a koji su se trudili da unaprijede tu scenu u nešto što će imati svjetski poznat karakter.

Od 1996 – 2001 godine, elektronska muzika u BiH je imala svoj nagli uspon i svoj nagli pad u 2002. godini. U početku, najviše se promovisao i slušao techno zvuk (uglavnom “hard techno”), te funky/tech house, zbog cega su i mnogi partiji kod nas obilovali dj-ima koji su u svom konceptu imali samo te stilove elektronske muzike. Naravno, pored njih, tu su bili i malobrojni trance, breaks (d'n'b), IDM (glitch, electro-noise) hardcore producenti i dj-i koji su također radili na izgradnji sopstvenih stilova.

U periodu od 1996. – 2004. godine, u BiH se organizovalo mnogo festivala i partija, od kojih su najznačajniji bili: FUTURA – Sarajevo i LOOPFEST – Tuzla, kao i mnogobrojni partiji širom zemlje, uglavnom u većim gradovima kao što su: Tuzla, Zenica, Sarajevo, Travnik, Mostar, Banjaluka, Bihać, Brčko, Doboj, ali i u svim ostalim mjestima gdje je ova kultura uvezala barem tridesetak ljudi kojima je stalo do takve zabave.

Zahvaljujući angažmanu njemačke event-agegenture “Futura solutions – Konstanz”, postoji dosta idealista, koji su vrlo angažirani u propagiranju “non komerz kultur” (nekomercijalna kultura). Za godinu 2007 planiraju “Futura solutions” jedan savremeni FUTURA FESTIVAL, koji će biti sadržan u živom prijenosu sa beogradskog i zagrebačkog Festivala. Organizatori računaju da bi mogli uspjeti predstaviti “FUTURA FESTIVAL” -Sarajevo-Belgrade-Zagreb, kao jedan od najvećih evropskih festivala.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *