BH društvo liči na tramvaj u kojem je ubijen Denis

Denis Mrnjavac (1991-2008)Javnom diskusijom o maloljetničkoj delinkvenciji koja je održana poslije izvedbe predstave Udarac u SARTR-u završena je kulturno-sportska manifestacija Sportom protiv nasilja – sjećanje na Denisa 2010.

U diskusiji su učestvovali Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo, Mirsada Poturković direktorica kantonalnog Centra za socijalni rad KS, Nefiza Dautović, školski pedagog i psiholog, te glumci iz predstave.

Kao jedan od osnovnih problema istaknut je nedostatak krovne strategije obrazovanja koja bi mogla spriječiti devijacije u ponašanju maloljetnika kroz obrazovni sistem. „Kombinacijom preventivnih i represivnih mjera vjerujem da bi se postigli bolji rezultati u ovoj oblasti”, istakao je premijer Mehmedić te naglasio da se i dalje izdvajaju nedovoljna sredstva za podršku manifestacijama poput ove, koje su usmjerene na prevenciju delinkvencije i nasilja kod mladih ljudi.

„Šta uraditi sa generacijama mališana koji upisuju prvi razred osnovne škole da ne prihvate nasilje kao legitiman način komunikacije? – pitanje je za one koji kreiraju obrazvone politike.”, istakla je gospođa Dautović.

Glumci Play drame iz Splita prenijeli su svoje utiske koje su stekli kroz rad na predstavi koja se bavi istinitim tragičnim slučajem, te su bili saglasni u tome da se puno toga ipak nauči kroz kućni odgoj i odnos sa roditeljima.

Tokom diskusije iznesene su poražavajuće statistike koje ukazuju da se problem maloljetničke delinkvencije ne tretira na adekvatan način, te je kroz diskusiju zaključeno da je nužno povezati razne institucije u najboljem interesu najmlađičhčlanova naše zajednice.

„Društvo nam liči na tramvaj u kojem je Denis ubijen, a mi svi okrećemo glavu, valjda misleći da se nešto slično ne može dogoditi nama. Zapravo je pitanje – ko je slijedeći?”, zaključio je jedan od sudionika diskusije.

Festival MESS kao jedan od organizatora istakao je želju da se slični razgovori vode poslije izvedbi pozorišnih predstava, jer i teatar ima svoju odgojno-obrazovnu ulogu u društvu, te je ovakav vid diskusije samo začetak tog procesa.

Kulturno-sportska manifestacija Sportom protiv nasilja – sjećanje na Denisa 2010 trajala je od 10. Do 29. Aprila. Održana su takmičenja u košarci, malom nogometu, biciklizmu, šahu i karateu, te su organizirane dvije pozorišne predstave – Ružno pače, te Udarac. Organizatori su Karate klub Olimp, Omladinski šahovski klub Centar Sarajevo i Fondacija Denis Mrnjavac – KŠC Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *