Nenad Veličković: Big Mehak

Šta je, uistinu, McDonalds do danas čekao? Zašto Zagreb i Beograd imaju taj bezdimni roštilj već par decenija, a Sarajevo mikrovalove troši samo na frizure?

S Titove se big-mek javlja

Sarajevo je od strane juga ili kible zatvoreno velikom planinom Trebevićem, pa tako Sarajlije uopće nemaju razboritosti. Imaju pamet, ali im ona kasno dolazi. Sarajlije su poput stoke, pa će često za zlo reći da je dobro, i obratno.

Ovo je u svom Lejtopisu napisao čuveni u Sarajevu ljetopisac Mula Mustafa Bašeskija, za koga u federalnoj čitanci za sedmi razred autorice tvrde: Za Bašeskiju kažu da je pisao na turskom, a mislio na bosanskom jeziku. Isticao je da je bosanski jezik ljepši od arapskog, turskog ili persijskog jezika.

Nakon posljednjeg rata mislilac na bosanskom dobio je u gradu pod Trebevićem ulicu za svoje ime. Ne onu sporednu i malu, pored Begove džamije, u kojoj je imao pisarsku radnju, nego komad glavne, baščaršijski, nad kojim suverenitet ima opština Stari Grad. Ista ulica, u nastavku, kad uđe u opštinu Centar, i dalje se zove po maršalu Titu, junačkome sinu…

Dva i kusur vijeka nakon što je sarajevski lingvoesteta s ordinacijom u Muvekita ulici napisao ovu svoju dijagnozu o građanima bosanskohercegovačke prestonice jednako stoji otvoreno pitanje: da li se ona odnosi danas na sve Sarajlije (npr. one koji žive u Sarajevskom polju), ili samo na one koji naseljevaju prostor nekadašnjeg Sarajeva, tj. Baščaršije? Drugim riječima, da li je nerazboritost proporcionalna blizini Trebevića, jer razboritost dolazi najkasnije onima koji su najduže u memli-strani? Logika upućuje na ovo drugo. Pod pretpostavkom da razbor ima veze s reljefom a ne s mozgom, iz Bašeskijine perspektive, dakle, nema dileme o tome u kojoj je opštini pamet popustljiva. Da je danas živ, on bi lako presudio, naprimjer, koji Sarajlije često za zlo kažu da je dobro, i obratno – oni koji su Titovo ime sačuvali, ili oni koji su ga odjebali.

Ali, Bašeskija danas nije živ, osim u čitankama, pa bi možda one koji su ga metnuli u školske programe i koji znaju na kojem je jeziku mislio trebalo pitati: šta je danas nerazboritost, i ko je danas stoka koja ne razlikuje dobro od zla?

Je li pamet, makar i sporo, došla onima koji su druže okrenuli na gospodine, ili im je još na putu? Vrati li se čovjek pametniji s hodočašća ili s radne akcije? Je li pametnije biti turista u tuđoj ili gastarbajter u svojoj državi?

Da li je razborit ili je nerazborit podrepak koji zna odakle vjetar puše, pa je uvijek vlastima uz guzicu? Je li stoka pod srpom i čekićem gradila Alipašina i Dobrinje, ili zakašnjela pamet pod trokutićem diže bosmale i importane? Šta je razboritije: ići na ekskurziju u Italiju da učenici od cijele Venecije najbolje zapamte koliko je ko hamburgera u McDonaldsu progutao, ili trošiti novac u domovini toveći djecu pod Trebevićem na trasi Baščaršija – Zemaljski muzaj – Visoko?

Šta je, uistinu, McDonalds do danas čekao? Zašto Zagreb i Beograd imaju taj bezdimni roštilj već par decenija, a Sarajevo mikrovalove troši samo na frizure? Jesu li Željo, Mrkva, Hodžić, Zmaj i Ferhatović lobirali protiv konkurencije, ili je McDonalds čekao da popusti pravopisna politika pa da se Big Mek ne mora pisati Big Mehak? Ili da se promijeni politika uopšte, pa da u mandatu baštinika komunističkih nekretnina pojeftine stare crvene zastave. Profiteri svih zemalja, ujedinite se! Dole srp i čekić, gore malo m! Živio 27. juli, dan odustanka!

S Titove se big-mek javlja:
U Saraj'vo stig'o svijet!
Masnoća je pola zdravlja.
Razborito bit’ je fet.
Nek se ori himna slavlja
SDProfit nam je svet.
Masnoća je pola zdravlja.
I Tito je bio fet!

piše: Nenad Veličković

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nenad Veličković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *