BiH ne može spriječiti kriminal na Internetu

internetVlasti Bosne i Hercegovine počinju(?) obračun s internetskim kriminalom koji je već zabrinjavajućih razmjera, zaključeno je u četvrtak u Sarajevu na susretu predstavnika državnog odvjetništva i policijskih agencija u toj zemlji te nadležnih ministarstava.

Kako je priopćilo tužiteljstvo BiH, u toj je zemlji posebno porastao internetski kriminal povezan sa širenjem vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, zloporabom i kršenjem autorskih prava, iskorištavanjem djece ili maloljetnika radi pornografije te krijumčarenjem i prodajom nedopuštenih sredstava.

Sudionici sastanka zaključili su da u BiH trenutačno nema primjerenih zakonskih propisa ni obrazovanih stručnjaka, kao ni tehničke potpore za učinkovitu borbu protiv te vrste kriminala.

Predstavnici vlasti BiH složili su se da je potrebno organizirati izobrazbu policijskih stručnjaka za rad na otkrivanju te vrste kriminala, te pokrenuti nabavu sofisticirane opreme koja je potrebna za zakonit nadzor interneta.

Na pojedinim internetskim stranicama u BiH otvoreno se poziva na vjerski rat, vjersku netrpeljivost kao i na prodaju ljudskih organa.

bitno / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *