BiH nije slobodna zemlja!

Nevladina organizacija za promicanje sloboda “Freedom House” sa sjedištem u Washingtonu, u jučer je objavila godišnji izvještaj o stanju sloboda u svijetu u kojem je ocjena stanja političkih prava u Bosni i Hercegovini smještena u kategoriju “djelimično slobodnih” sa ocjenama 4 za politička prava i 3 za građanske slobode.

Sarajevski protesti
U 2009. godini evidentiran uznemirujući pad najosnovnijih sloboda – sloboda govora i okupljanja

Od 29 zemalja regije Srednje i istočne Europe/bivšeg Sovjetskog Saveza, Hrvatska je među 14 slobodnih zemalja (48%), 7 ih je “djelomice slobodno” (24%), a 8 “neslobodno” (28%).

“Najuočljiviji napredak zabilježen je na Kosovu, koje je prešlo iz kategorije ‘neslobodnih’ u ‘djelomično slobodne’, nakon korektne provedbe izbora i pojačanja zaštite manjina. Ostale zemlje koje su zabilježile poboljšanja su Hrvatska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, koja je prešla među ‘slobodne’ zemlje”, ističe Freedom House.

Od zemalja uže regije, Bosna i Hercegovina je u kategoriji “djelimično slobodnih” s ocjenama 4 za politička prava i 3 za građanske slobode; U Hrvatskoj je ocjena promijenjena sa 2 na 1, što je najviša ocjena u kategoriji; Kosovo je prvi put uvršteno među “djelimično slobodne” s ocjenama 5 i 4, uz napredak u obje kategorije. Albanija i Makedonija su među “djelimično slobodnim” s ocjenama 3 u obje kategorije. Crna Gora je prvi put među “slobodnim” zemljama s ocjenama 3 i 2, te napretkom u građanskim slobodama, a Srbija je također među “slobodnima” s ocjenama 2 u obje kategorije, uz napredak u političkim pravima. Slovenija ima najviše ocjene 1/1 u obje kategorije.

U općem dijelu izvještaja se konstatuje kako je globalno opadanje sloboda nadmašilo poboljšanja u 2009. godini, četvrtu godinu zaredom, što predstavlja najdulje kontinuirano razdoblje opadanja globalnih sloboda u gotovo 40-godišnjoj povijesti izvještaja.

U godini koju je obilježila pojačana represija protiv branitelja ljudskih prava i građanskih aktivista, opadanje sloboda zabilježeno je u 40 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Bliskom istoku i bivšem Sovjetskom Savezu, što predstavlja 20 posto zemalja svijeta.

Autoritarne države, uključujući Iran, Rusiju, Venezuelu i Vijetnam postale su represivnije. Opadanje sloboda također se dogodilo u zemljama koje su prijašnjih godina bilježile pozitivne trendove, uključujući Bahrein, Jordan, Keniju i Kirgistan, ističe, među ostalim, Freedom House.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *