BiH punopravna članica Bernske konvencije

VjetrenicaBosna i Hercegovina je od 1. marta punopravna članica Bernske konvencije, međunarodnog pravnog saveza za očuvanje prirodne baštine Evrope.

Na stranicama Konvencije izražena je dobrodošlica Bosni i Hercegovini kao 48-oj članici saveza, koji ove godine obilježava trideset godina postojanja.

Bosna i Hercegovina je 17. novembra prošle godine potpisala članstvo Bernske konvencije kao posljednja republika bivše Jugoslavije, a punopravnom članicom je postala 1. marta.

Jedan od najvažnijih instrumenata zaštite prirode Bernske konvencije je Smaragdna mreža zaštićenih područja, na koju je Bosna i Hercegovina prijavila 18 izuzetnih prirodnih cjelina i to krških polja, kanjona rijeka, planina i pećina. Nikakva intervencija na tim dobrima nije moguća bez poštovanja standarda ove Konvencije.

Potvrđeno je da će među prvim akcijama u vezi Bosne i Hercegovine biti pomoć otklanjanja problema ugrožavanja Vjetrenice, o čemu je Konvencija obaviještena sredinom prošle godine, zajedno sa apelima svjetskih organizacija za očuvanje prirode.

Očekuje se da će ovaj dokument ojačati bosanskohercegovački sektor zaštite prirode u odnosu na industrijske i energetske lobije, te pomoći izgradnji institucionalnog i vrijednosnog sistema očuvanja prirode.

Bosna i Hercegovina je jedna od vodećih svjetskih zemalja po biološkoj raznolikosti, koja je uveliko izložena uništavanju i neprikladnoj upotrebi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *