Bili smo naivni, možda čak i neozbiljni

Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog “Željeli smo samo mir (sarajevska sjećanja)” sasvim je dovoljan razlog da Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, koja je inače za javnost zatvorena od 1. septembra 2011. godine, posjetiocima otvori svoja vrata.

Milomir Kovačević Strašni pored fotografija
Milomir Kovačević Strašni pored fotografija
Brojni posjetioci su ispunili prostor galerije kako zbog autora Strašnog i njegovih odličnih fotografija, tako i radi podsjećanja na period od prije 20 godina od 1990. do 1992. godine.

Izložba sadrži oko 300 fotografija na kojima se mogu vidjeti lica one postizborne, a prijeratne Bosne i Hercegovine. Prikazano je jedno istorijsko vrijeme kada se naše društvo našlo u jednom sasvim novom političkom okruženju.

Izložbu je otvorio profesor Zdravko Grebo koji je skrenuo pažnju da je ovo izložba koja pritišće sjećanjima.

“Ove dvije na fotografijama uhvaćene godine podsjećaju nas na ono što smo mogli biti a nismo i gdje smo temeljno zijanili ili kao što kaže Milomir – bili smo naivni i možda čak i neozbiljni”.

Željeli smo samo mir (sarajevska sjećanja), 1990-1992, Milomir Kovačević Strašni
Željeli smo samo mir (sarajevska sjećanja), 1990-1992, Milomir Kovačević Strašni
“Izložba podsjeća da se u te dvije godine desilo raspadanje bosanskohercegovačkog društva.”, kaže Grebo, dodavši da ‘ako je Angelina Jolie najbolje što nam se desilo nakon Daytona onda je Milomir sa svojom izložbom najgore što nam se desilo, jer on apeluje na našu pomalo zapostavljenu savjest’.

Milomir Kovačević Strašni svojim fotografijama podsjeća i ne samo na to da smo željeli samo mir, već i otvara oči da ‘u ovoj zemlji hljeba i pite situacija nije dobra i da trebamo gledati otvorenih očiju’.

Izložba traje do 25. marta 2012. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *