Bogat oktobar u Narodnom pozorištu Sarajevo

Predstava “Crveno”, nastala po motivima romana Orhana Pamuka “Zovem se crvena”, rađena u režiji Martina Kočovskog bit će izvedena u oktobru na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo kao prva dramska premijera u novoj umjetničkoj sezoni.

Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Riječ je o predstavi nastaloj u okviru velike koprodukcije, u kojoj participiraju Narodno pozorište Sarajevo, Festival MESS, Mal dramski teatar iz Bitolje, Festival Ex.Ponto iz Ljubljane, Primorski poletni festival iz Kopra, Produkcija B.M. iz Skoplja, te Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, saopćeno je iz NP Sarajevo.

Ova će velika koprodukcijska predstava sarajevsku premijeru zabilježiti u okviru festivala MESS 2010.

Početak oktobra u NP Sarajevo donijet će susret s ostvarenjima Drame, Opere i Baleta – “Traviata”, “Gospođica Julija”, “Meu Amor” i “Carmen”.

Jedna od najpopularnijih predstava Drame Narodnog pozorišta Sarajevo “Legenda o Ali-paši”, koju je prema dramatizaciji romana Envera Čolakovića režirao Sulejman Kupusović, već će 7. oktobra imati novi susret sa sarajevskom publikom.

U ovom će mjesecu sarajevska operna publika osim Verdijeve “Travijate” imati priliku da gleda i “Rajok” Šostakoviča i “Gianni Schicchi” od Puccinia.

Na Maloj sceni “En Face” bit će izvođene predstave “Drveni sanduk Tomasa Vulfa” od Danila Kiša i “Ponoćna igra” Dubravka Jelačića Bužimskog.

Drama NPS učestvovat će i na međunarodnom Festivalu malih scena Joakim Inter Fest u Kragujevcu s predstavom “Gospođica Julija” Strindberga u režiji Gradimira Gojera.

Učešće u koprodukcijskim projektima Narodnom pozorištu Sarajevo osiguralo je i prisustvo na ovogodišnjem MESS-u i to s dvije predstave.

Tako će 17. oktobra biti izvedena “Sarajevska pozorišna tragedija” Peđe Kojovića u režiji Gorčina Stojanovića, komad koji je već osvojio priznanja na Festivalu domaće drame u Zenici.

Bogatstvu zbivanja u ovoj teatarskoj kući u oktobru će pridonijeti i koncert Sarajevske filharmonije, a u okviru programa MESS-a bit će izvedene predstave teatara iz Rumunije, Češke, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Belgije.

Kao posebna atrakcija u oktobru najavljena je izvedba poznatog Beketovog teksta “Krapova posljednja traka” u interpretaciji Boba Wilsona.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *