Bojkot derbija

Grb Fudbalskog kluba Sarajevo
Grb Fudbalskog kluba Sarajevo
Poštovani, ovim putem želimo da obavijestimo cijelu fudbalsku javnost grada Sarajeva i čitave Bosne i Hercegovine o stavu UNFKS u vezi sa nastupajućom utakmicom XI kola PLBiH, koja je na programu u nedjelju 24.10.2010. godine.

Imajući u vidu da je uprava Nogomentnog kluba Željezničar za navedenu utakmicu donijela odluku da gostujući navijači dobiju ukupno 3.000 karata, od kojih je 1.500 planirano za dio sjeverne tribine, a 1.500 za dio istočne tribine, ukazujemo na sljedeće neosporne činjenice:

Uobičajeni gostujući sektor na sjevernoj tribini stadiona Grbavica, na kojem su inače smješteni svi gostujući navijači nije predviđen za broj od 1.500 ljudi, niti u istom postoje adekvatni uslovi za prijem istih. Također, predviđena tribina istok je neuslovna i u potpuno ruševnom stanju i kao takva je inače zatvorena za gledaoce, te bi smještajem predviđenog broja navijača na tu tribinu, došlo do ugrožavanja, kako njihove bezbjednosti, tako i bezbjednosti ostalih učesnika derbija.

Ukoliko bi se taj predviđeni broj navijača, koji bi neosporno prisustvovali utakmici, smjestio u taj prostor, utakmicu bi pratili u potpuno nehumanim uslovima nedostojnim jednog sportskog događaja, pogotovo fudbalskog spektakla kakav je sarajevski derbi. Svjedoci smo dešavanja koja su se odigrala na prethodnom derbiju sarajevskih rivala igranom na Grbavici, te mnoštva intervencija ekipa hitne pomoći na navedenom dijelu stadiona, a koji su prouzrokovane nedostatkom prostora i prenatrpanošću navedenog dijela tribina.

Istina je da se stadion Grbavica ne može kapacitetom niti infrastrukturom porediti sa stadionom Asim Ferhatović Hase, ali se ne možemo oteti dojmu da je uprava Željezničara mogla i morala u mnogome bolje organizovati prijem i smještaj gostujućih navijača, a sve u cilju očuvanja duha jedinog istinskog bh derbija. I pored navedenih činjenica, uprava Željezničara za predstojeći derbi donosi odluku da se gostujući sektor smanji za trećinu prostora koji nam je bio dodijeljen na prošlogodišnjem derbiju.

Ova odluka je i povod za naše saopštenje. UNFKS ovim putem želi da pozove sve navijače FK Sarajevo da predstojeći derbi u potpunosti bojkotuju, u smislu prisustva na stadionu Grbavica. Bojkot će biti zvaničan ukoliko na sutrašnjem sastanaku uprava klubova i nadležnih institucija bude potvrđena odluka o broju karata i raspodjeli prostora koji je predviđen za gostujuće navijače bude konačna.

Koristimo priliku da apelujemo na upravu Željezničara i sve ostale relevantne faktore koji su uključeni u ovu situaciju, da jos jednom preispitaju odluku, koja ukoliko ostane kakva i jeste, ima za posljedicu uništavanje institucije gradskog derbija, decenija istorije sportskog i navijačkog rivaliteta naša dva najveća kluba. Sama činjenica da se gradski rivali bore za vrh premijerligaške tabele doveo je interesovanje oba navijačka tabora, kao i cijele fudbalske javnosti do samog vrhunca, te bi u slučaju da jedan od ta dva tabora izostane sa navedenog spektakla, u cijelosti pokvarila atmosferu u gradu i na samome stadionu, a što vjerujemo nije nikome u interesu.

Imajući u vidu navedeno, nadamo se da će uprava Željezničara, kao jedina odgovorna za cjelokupnu situaciju, imati razumijevanja i želje da se draž sarajevskog derbija očuva na najbolji mogući naćin.

Za sve dodatne informacije, molimo Vas da se obratite odgovornima, a u ovom slučaju ponavljamo da je to uprava NK Željezničar.

S poštovanjem,
Udruženje navijača fudbalskog kluba Sarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *