Borba protiv kompjuterskog kriminala

Cyber CrimeMinistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske formirat će veoma brzo poseban odjel koji će se baviti samo borbom protiv kompjuterskog kriminala, a predložit će i donošenje potpunih zakonskih rješenja za tu oblast.

Stanislav Čađo je, u pauzi seminara o temi “Borba protiv kompjuterskog kriminala”, koji je organizirala Jedinica za strategiju, planiranje i evropske integracije MUP-a RS-a, izrazio spremnost entitetske policije da u borbi protiv sajber kriminala sarađuje sa svim sigurnosnim agencijama u BiH i u regionu.

“U RS-u je bilo slučajeva otkrivanja kriminalnih djela dječije pornografije, ali su informatičke tehnologije korištenje i za prijetnje određenim ličnostima te ugrožavanje sistema određenih institucija”, rekao je Čađo.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova je dodao da je potrebna i podrška nekih drugih nadležnih institucija te da dosadašnja saradnja u tom smislu nije bila odgovarajuća.

Naveo je i da u MUP-u RS-a ima vrlo stručnih visokoobrazovanih radnika koji su u stanju da se nose sa sofisticiranom tehnologijom i ovim vidom kriminala.

Ambasador Češke Republike u BiH, države koja predsjedava Evropskom unijom, Jirži Kudela pozdravio je svaki vid saradnje u borbi protiv ovog vida kriminala, kojoj njegova zemlja pridaje veliku pažnju.

On je podsjetio da će u aprilu Češka biti organizor i velikog skupa o najopasnijim oblicima kompjuterskog kriminala kojem će prisustvovati 27 zemalja EU i SAD-a.

“Ne možemo se ograničiti samo na EU. Moramo zajedno djelovati protiv tog vida kriminaliteta”, rekao je Kudela koji je ukazao na značaj današnjeg skupa i saradnje policijskih i drugih nadležnih tijela regije Balkana.

Češki ambasador je naveo da policija njegove zemlje već 10 godina ima posebnu upravu protiv kompjuterskog kriminala te da je na vrijeme počela raditi na suzbijanju tog vida kriminala sa zemljama EU.

Seminaru prisustvuju predstavnici sigurnosnih agencija i tužilaštava na nivou BiH, RS-a, Federacije BiH, Brčko Distrikta, te predstavnici Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Albanije i predstavnici “Telekoma Srpske”, “BH telecoma”, “HT Mostara”, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Agencije za telekomunikacije Srbije, agencija za elektronske komunikacije Hrvatske i Makedonije.

Predavači na ovom seminaru su iz Njemačke, MUP-a Estonije, Ministarstva pravde Belgije, Federalnog tužilaštva Belgije i Enes Čerimagić iz SECI centra u Rumuniji.

Seminar je organizovan zahvaljujući tzv. istrumentu za tehničku pomoć i razmjenu infomacija- TAIEX (Tehnical Assistance and Information Exchange Istrument) Evropske komisije koji omogućava edukaciju i i dodatno profiliranje stručnjaka.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *