Boris Ler, domaćin otvaranja 17. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival već nekoliko godina ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga.

Boris Ler

Sarajevo Film Festival će i ove godine ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja dodijeliti jednom od mladih perspektivnih filmskih umjetnika. Čast da vodi svečanu ceremoniju otvaranja 17. Sarajevo Film Festivala u petak, 22. jula u Narodnom pozorištu Sarajevo, pripala je bh. glumcu Borisu Leru.

Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će ubudućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, već nekoliko godina s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. U ranijim godinama ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala imali su Ermin Bravo i Zana Marjanović. Ove godine ta čast pripala je Leru, koji predstavlja jednog od najuspješnijih i najperspektivnijih bh. glumaca svoje generacije.

Boris Ler, diplomirao je na Akademiji scenskih umjentosti u Srajevu, 2007. godine. Ostvario je brojne uloge u predstavama u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55, ostvario uloge u kratkim i dugometražnim igranim filmovima, te učestvuje u projektima nekoliko TV kuća.

Još u toku studija bio je angažovan u brojnim teatarskim projektima a kao profesionalni glumac ostvario je uloge u brojnim predstavama među kojima i: Indexi (Jedan čovjek i jedna žena), Nenada Pervana, Rodoljupci, Gradimira Gojera, Prvi put s ocem na izbore, Sulejmana Kupusovića, Sakati Billy, Dine Mustafića, Muholovac u režiji Aleša Kurta, Storm, Drage Buke, Antigona, Ivice Kunčevića, Beast on the moon, Dine Musrafića, Bjesnilo, Sulejmana Kupusovića, Shop around the corner Francoisa Lunela, i brojnim drugim.

Ler je ostvario uloge i u kratkim filmovima projekta Sarajevo grad filma ALENINO PUTOVANJE (2008), KarolyA Ujj- Meszarosa, MUZEJ POKIDANIH VEZA (2009) Iulie Rugine, WAITING (2009), Daniela Beresa, te EDINA (2011) u režiji Nore Lakos, te u TV serijama domaće produkcije.

Najznačajnije uloge ostvario je u filmovima CIRKUS COLUMBIA, oskarovca Danisa Tanovića gdje je tumačio glavnu ulogu, a bio je angažiran i u filmu IN THE LAND OF BLOOD AND HONEY, Angeline Jolie koji je trenutno u fazi postprodukcije.

Boris Ler, bio je i učesnik Sarajevo Talent Campusa 2007., gdje je imao priliku sarađivati sa nekim od najeminentnijih filmskih stvarala današnjice, predavačima na STC-u, poput Dušana Makavejeva, Stevea Buscemia, Juliette Binoch, Jeremy Ironsa, Michaela Moorea, Čedomira Kolara, Alexandera Paynea, Jasmile Žbanić, Leona Lučeva…

Dobitnik je nagrade Rejhan Demirdžić 2009. godine za najboljeg mladog glumca koju dodjeljuje internacionalni teatarski festival MESS, kao i nagrade Najbolji mladi glumac na Festivalu bh. drame u Zenici 2008., Prsten Tmače za najboljeg glumca 2007., a Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu izabrala ga je za svog najboljeg studenta 2006/2007.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *