Bosanskohercegovačka privreda i klimatske promjene

visoka pećU organizaciji Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj CETEOR, a uz podršku federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, u Vogošći je održan okrugli sto o temi “Adaptacija privrede BiH klimatskim promjenama”.

Klimatske promjene u svijetu – povećanje temperature zraka za više od dva stepena Celzijusa, smanjenje godišnje količine padavina, smanjenje perioda između prvog i zadnjeg snijega – kako smatraju u CETEOR-u, imat će značajnog utjecaja na prirodu, prirodne resurse i kvalitet življenja pa nameću i potrebu intervencija u gotovo svim privrednim oblastima.

Krivci za klimatske promjene su, kako se ističe, razvijene zemlje svijeta, dok posljedice najviše trpe zemlje u razvoju.

Konvencijom o klimatskim promjenama i protokolom iz Kjota predviđeni su brojni mehanizmi međunarodne saradnje na rješavanju ovog globalnog problema, a koji podrazumijevaju i određene finansijske podsticaje za zemlje u razvoju. Naglašeno je da BiH te podsticajne mehanizme veoma malo koristi.

Cilj okruglog stola bio je da inicira veće korištenje raspoloživih instrumenata koje nude razvijene zemlje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *