Branko Lustig dobitnik počasnog Srca Sarajeva

Sarajevo Film Festival je za ovogodišnjeg dobitnika počasnog Srca Sarajeva 2012. odabralo proslavljenog filmadžiju Branka Lustiga.

Branko Lustig

Branko Lustig, istaknuti filmski profesionalac koji je na najbolji način pokazao da talenat, rad, profesionalnost i posvećenost ruše sve geografske i nacionalne barijere.

Dvostruki dobitnik Oscara je više od pet decenija u filmskoj industriji. Lustigova karijera započela je angažmanom u Jadran filmu sredinom pedesetih godina, kad je radio produkciju filma NE OKREĆI SE SINE, te nešto kasnije i filma KOZARA, u kojem je i glumio. Prekretnicu u njegovom profesionalnom životu, pokazat će se kasnije, predstavlja angažman na inostranim koprodukcijama, što mu je i donijelo određena poznanstva koja su mu omogućila da 80-tih godina otputuje u Los Angeles.

Lustigov prvi hollywoodski uspjeh bila je višestruko nagrađivana serija VJETROVI RATA gdje je bio direktor serije, pridruženi producent i pomoćnik reditelja. Lustig je 1990. godine nagrađen Emmyem.

Angažman u Hollywoodu Lustigu je donio poznanstvo sa rediteljem Stevenom Spielbergom i zajednički rad na filmu SCHINDLEROVA LISTA. Tako je 1994. godine Branko Lustig nagrađen Oscarom za produkciju.

Od tada Lustigov angažman u Hollywoodu obuhvata produkcije brojnih filmskih hitova, kao što je MIROTVORAC sa Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman, te saradnju sa rediteljem Ridleyjem Scottom, za čiji film GLADIJATOR je i nagrađen drugim Oscarom u karijeri. Dugogodišnja saradnja sa ovim rediteljem rezultirala je brojnim hitovima: HANNIBAL, PAD CRNOG JASTREBA, KRALJEVSTVO NEBESKO, DOBRA GODINA, te njegov posljednji film za kojeg potpisuje produkciju – AMERIČKI GANGSTER.

Branko Lustig je i dvostruki dobitnik Zlatnog globusa, za filmove SCHINDLEROVA LISTA i GLADIJATOR.

Branko Lustig, sasvim sigurno najuspješniji filmski profesionalac iz ovog dijela svijeta ostao je vjeran regiji iz koje je potekao. Nakon 20 godina života u Los Angelesu, osvojena dva Oscara i produciranja vrhunskih filmova, vratio se u Hrvatsku, u kojoj je i rođen. Po povratku u rodnu zemlju izabran je za predsjednika Festivala jevrejskog filma. Godine 2008. Lustig je uvodnim predavanjem otvorio 2. Sarajevo Talent Campus i dio iskustava svoje izuzetne internacionalne karijere podijelio s mladim filmskim stvaraocima iz regiona.

Počasna nagrada Srce Sarajeva dodjeljuje se pojedincima u znak priznanja za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti.

Dosadašnji dobitnici priznanja Počasno Srce Sarajeva:

• Marco Mueller, direktor Filmskog festivala u Veneciji (2005)

• Mike Leigh, reditelj (2006),
• Gavrilo Grahovac, ministar kulture i sporta Federacije BiH (2006)
• Steve Buscemi, glumac (2007)
• Cat Villiers, producentica (2008)
• Manfred Schmidt, izvršni direktor Mitteldeutsche Medienförderung GmbH (2009)
• Dieter Kosslick, direktor Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu (2010)
• Angelina Jolie, glumica i rediteljica (2011)
• Jafar Panahi, reditelj (2011)
• Emil Tedeschi, većinski vlasnik i predsjednik uprave Atlantic Grupe (2011)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *