Burne reakcija Sarajlija na račune za vodu

Novi računi za vodu kod građana Kantona Sarajevo izazvali su nevjericu, zbunjenost, i nezadovoljstvo, a građani smatraju da su utrostručeni..

Petočlana porodica koja je do sada prosječno trošila približno 47 kubika vode mjesečno, za šta je plaćala 28 KM, protekli mjesec je smanjila potrošnju na 35 kubika, ali izdati račun za vodu im je viši za 40 KM. Ukoliko uzmemo nove cijene od 1,70 KM za one koji troše više od 10 kubika vode, lako se može izračunati da je račun potpuno tačan. Ipak, ovo udarac koji kućni budžet ne može podnijeti. Sabina Kulovac kaže da po prvi put neće platiti vodu: ‘Ja, koja imam redovna primanja, ne mogu izdržati više sa ovolikim nametima i porezima.’

Prilikom izmjene cijene distribucije u Kantonu Sarajevo nije ispoštovan ni socijalni, ni tehnički kao ni finansijski aspekt, smatra regionalni ekspert za vodovodne sisteme Dževad Koldžo. Ovu odluku naziva skandaloznom jer ograničava potrošnju vode na 5 kubika, ne po osobi nego po domaćinstvu: ‘Nijedan od ta tri aspekta nije ispunjen, Mi imamo jedan model koji je zaista potpuno pogrešan. Slični modeli postoje i ovaj je vjerovatno kopiran, ali oni se primjenjuju u razvijenim zemljama zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, gdje imate jako dobro održavan sistem. Tamo su infrastrukturni indeksi curenja vode u distributivnoj mreži između 1 i 4, a u Sarajevu je 28.’

Iz nadležnog ministarstva kažu da će kroz novouvedenu naknadu stanovništvo plaćati zamjenu glavnih vodomjera i uvođenje brojila u svako domaćinstvo. Pretpostavljaju da će trebati tri godine da se u svakom stanu u Kantonu Sarajevo uvedu zasebna brojila.

Posljednja ‘korekcija cijene’ vode napravljena je 1997. godine. Novom odlukom, tvrde iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, novac koji se dobije od buduće naplate trebao bi biti utrošen i u sanaciju vodovodne mreže.

Potrošačka dugovanja za vodu na prodručju Kantona Sarajevo iznose blizu 60 miliona maraka. Iako smo željeli saznati i stav menadžemnta JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ o pritužbama građana zbog previsokih računa za vodu, zamolili su nas da to odgodimo za nekoliko dana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Burne reakcija Sarajlija na račune za vodu”

  1. Sjećam se dobro njihove korekcije cijene iz 1997. kada su po novim cijenama obračunali i ratnu potrošnju, i potrošnju oštećenih i neispravnih satova, i poletili sa tužbama prema sudu. Bezobzirni bili, takvi ostali. Bome imaju i jaku podršku u ministru Petroviću, kojeg u ovakvim uslovima ne mogu smamtrat ničim boljim nego prodatom dušom. Ma ne dajte ljudi da im sve prolazi, nemojte im plaćat dok ne dođu pameti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *