Čekajuć’ za Travnik vezu (8)

Ko te ljubi kad nisam tu često čujem na radiju. U jednom momentu u pjesmi kažem Zašto me mučiš živote moj. To je kao najgori narodnjak. Užas! Ne znam kako se to desilo.

Image

Album Zdravka Čolića “Šta mi radiš” je objavljen 1983. godine, donijevši opet nekoliko novih hitova. Izdvajaju se hitovi “Cheri, cheri”, “Šta mi radiš” i legendarna balada “Stanica Podlugovi”. Čola kreće na još jednu uspješnu turneju na kojoj ga prate članovi grupe “Generacija 5”, a pridružuije se i klavijaturista Laza Ristovski.

Na sljedećoj ploči “Ti si mi u krvi” 1985. godine, prvoj koju snima u Beogradu, Zdravko Čolić se okreće etno zvuku, koji je posebno prisutan u pjesmama “Ruška”, “Sto Cigana”, “Ti možeš sve, al’ jedno ne”. Međutim, kao najveći hit sa ovog albuma se izdvaja balada “Ti si mi u krvi”. Album promoviše na turneji po Jadranu, BiH, Makedoniji i Srbiji.

U to vrijeme Zdravko Čolić se povlači sa scene, osnovavši sa Goranom Bregovićem izdavačku kuću “Kamarad” i među prvima u Jugoslaviji započinje privatnu izdavačku djelatnost. Poslije skoro tri godine pauze, Čola u decembru 1987. godine za sarajevski Diskoton snima album nazvan jednostavno “Zdravko Čolić” kojim se vraća pop zvuku.

Zdravko Čolić: “Ko te ljubi kad nisam tu često čujem na radiju. U jednom momentu u pjesmi kažem Zašto me mučiš živote moj. To je kao najgori narodnjak. Užas! Ne znam kako se to desilo. Mislim da smo Marina Tucaković i ja radili tu pjesmu. Tad sam snimio i Rodi me majko, sretnog. Vjerovatno su u to vrijeme neke žalopojke bile u modi, pa nam se to omaklo.”

Ploča nije imala velikog medijskog odjeka i pamti se kao album sa najslabijim tiražom od oko 200.000 primjeraka.

» Nastavak feljtona: Posljednji i prvi (9)

« Prethodni dio feljtona: Pusti, pusti modu (7)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *