Čemu služi saobraćajni znak?

saobraćajni znakNeodgovarajući saobraćajni znakovi ili njihovo nepostojanje u blizini brojnih škola na području Kantona Sarajevo ugrožavaju sigurnost učenika.

Sretko Žmukić, stručni savjetnik za pretškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS, kaže da su im najveći problem osnovne škole u Starom gradu i na Ilidži.

Ističe da je prostor oko većine škola na području ove dvije općine okružen saobraćajnicama, a vozači nerijetko i pored znakova upozorenja da je u blizini škola jure cestama.

Žmukić tvrdi da je situacija najkritičnija u područnoj školi u Osjeku, koja pripada Trećoj osnovnoj školi na Ilidži, kod Osnovne škole “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” na Hridu i OŠ “Safvet-beg Bašagić” na Drveniji u Starom gradu.

“Pokušavamo pronaći rješenje. Razgovarali smo sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i dogovorili smo se da u ovoj godini bude izdvojeno 60.000 KM kako bismo nabavili četiri takozvana mobilna radara koji registruju brzinu automobila. Zasad možemo nabaviti samo četiri i postaviti ih kod škola koje su najugroženije”, rekao je Žumkić i dodao da će uz ove radare biti policajac koji će odmah zaustavljati vozilo koje je prekoračilo dozvoljenu brzinu.

Sa druge strane, većina direktora osnovnih škola koje imaju problem sa bezbjednosti djece u saobraćaju očekuje da u blizini ovih škola budu postavljeni “ležeći policajci”.

Lejla Dizdarević, vršilac dužnosti direktora OŠ “Safvet-beg Bašagić”, ističe da im je veliki problem prelaz na Drveniji kod tramvajske stanice.

“Vijeće roditelja je prije nekoliko godina tražilo da zeleno svjetlo za pješake bude produženo koju sekundu, ali to se nije dogodilo. Bivša direktorica ove škole uputila je pismo Ministarstvu saobraćaja KS, zatraživši da na Drveniji bude postavljen “ležeći policajac”. Smatramo da je to najbolje rješenje, jer onda će vozači koji bjesumučno jure i ne koče na pješačkom prelazu usporiti zbog svojih auta”, rekla je Dizdarevićeva.

Tvrdi da je još veći problem u OŠ “Safvet-beg Bašagić” to što nemaju salu za tjelesni odgoj i djeca moraju ići do FIS-a.

“Tražili smo da nam bude ustupljena sala Prve gimnazije. Ne znamo da li će direktorica ove škole pristati na to, ali bi to, u svakom slučaju, bilo najbolje rješenje, jer djeca ne bi morala prelaziti saobraćajnicu da odu na čas tjelesnog”, objašnjava Dizdarevićeva.

Sretko Žmukić kaže da su, kako bi obezbijedili sigurnost učenika Treće osnovne škole na Ilidži, tražili od Ministarstva saobraćaja KS da bude izgrađena pasarela kako bi učenici mogli bezbjedno prelaziti ulicu.

“Što se tiče područne škole u Osjeku, tu postoji problem odavno, ali se čeka da počne sa radom škola u Osjeku, tako da će onda ovaj problem biti riješen”, rekao je Žmukić.

Amela Tinjak, direktorica Treće osnovne škole na Ilidži, ističe da se roditelji jesu žalili, ali samo kada je u pitanju područna škola u Osjeku, jer tamo nema ni adekvatnih saobraćajnih znakova, a ni “ležećeg policajca”, tako da vozila jure bez obzira na to što je škola u blizini.

Međutim, nekoliko roditelja čija djeca pohađaju Treću osnovnu školu na Ilidži, a i sam Sretko Žmukić iz Ministarstva nauke i obrazovanja KS, potvrdili su nam da im veliki problem predstavlja glavna saobraćajnica u blizini Treće osnovne škole, jer djeca iz ilidžanskog naselja Pejton moraju preći ulicu do škole.

“Iako je semafor udaljen 500 metara od škole i pored škole se nalazi saobraćajni znak koji vozače upozorava da je škola u blizini i da je ograničenje brzine 40 kilometara na sat, vozači jure. Djecu ne smijemo pustiti da sama idu u školu, iako je ona udaljena pet minuta od stana”, kaže Ramiza Dedić, čije dijete pohađa ovu školu.

Iz općina Ilidža i Stari grad su nam rekli da su pored svih škola postavljeni adekvatni saobraćajni znaci, te da jedini problem predstavlja saobraćajna nekultura vozača.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *