Centar: Civilna zaštita uspostavila sistem veze

Civilna zaštita Centar uspostavila sistem veze
Civilna zaštita Centar uspostavila sistem veze
Regulatorna agencija za komunikacije BiH u proteklom mjesecu izdala je Službi civilne zaštite Općine Centar dozvolu za korištenje opreme u radio komunikacijama i frekvenciju profesionalnog mobilnog radija.

Na ovaj način CZ Općine Centar postala je prva u državi koja je obezbijedila kvalitetnu komunikacijsku radio mrežu održivu i u slučaju najtežih prirodnih i drugih nesreća, kada može doći do prekida telefonskih i ostalih vidova komuniciranja.

S obzirom na činjenicu da Federalna i Kantonalna uprava civilne zaštite godinama nisu napravile gotovo ništa na polju radio komunikacija, iako ih Zakon obavezuje na to, Služba je ocijenila da je u interesu stanovnika Općine Centar neophodno uspostaviti sistem radio veze i samostalno je krenula u ostvarenje tog cilja.

Prije četiri godine za oko 27.000 KM kupljeno je 26 ručnih (mobilnih) i jedna fiksna (bazna) stanica, antena, akumulator i ostala potrebna oprema renomiranog proizvođača ”Motorola”. Ostvarena je i značajna saradnja sa Klubom radioamatera ”Sarajevo” čiji su članovi učestvovali pri izradi potrebne dokumentacije, montiranju opreme, edukaciji i obuci članova Službe i budućih korisnika radio uređaja.

Cjelokupan sistem je 1. i 2. novembra. 2010. godine uspješno testiran na području cijele općine, a posebno na rubnim područjima.

Motorole će koristiti članovi Općinskog i štabovi civilne zaštite po mjesnim zajednicama, a sve u cilju postizanja što kvalitetnije osmatračko-dojavljivačke mreže i stvaranja boljih preduvjeta za efikasnije djelovanje na terenu u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *