Centar za srce: Nema sredstava za opremanje

Centar za Srce u Sarajevu“Ginekološko-akušerska klinika tek bi polovinom naredne godine trebalo da bude preseljena na Jezero, a za opremanje Centra za srce nedostaju sredstva”, rečeno je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Planirano je da građevinski radovi na Centru za srce budu završeni 21. januara 2010. godine.

“Radovi će biti okončani jer nas vremenske prilike neće omesti, pošto se radi unutar zgrade. Međutim, imat ćemo veliki problem s opremom jer bez poreza ona košta više od devet miliona eura. Sredstva treba obezbijediti Zavod zdravstvenog osiguranja KS, a tog novca nema. Već razmišljamo o tome da se odreknemo nekih sala, a da ipak u narednoj godini otvorimo Centar”, kazao je generalni direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović.

Ranije su predstavnici Vlade KS najavljivali da će GAK biti izgrađen do kraja ove godine, a početkom godine početi s radom u novoizgrađenim prostorijama.

Gavrankapetanović nije naveo razloge kašnjenja preseljenja. Izrazio je uvjerenje da će do kraja juna biti nabavljena sva potrebna oprema za ovu kliniku.

Klinički centar je u drugoj polovini ove godine poslovao sa gubitkom od 2,6 miliona KM.

“U prvoj polovini godine imali smo dobit od 650.000 KM, ali je zbog štrajkova zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo Klinički centar bio na gubitku zbog toga što je morao preuzeti dodatne obaveze prema pacijentima. Drugi razlog je priprema Kliničkog centra za gripu H1N1”, objasnio je Gavrankapetanović.

Kako je dodao, za kupovinu maski za uposlenike i neke pacijente, te nabavku testova, kao i drugih sredstava, utrošeno je oko milion KM. On je izrazio nadu da će, kada u februaru 2010. godine bude okončan završni račun, situacija biti bolja.

Upitan da li je istina da se u Zavodu za zdravstveno osiguranje KS žale kako je preveliki broj uposlenih u KCUS-u, Gavrankapetanović je potvrdio da su imali pritužbe, ali da nije tačno da imaju viška zaposlenih.

“U Kliničkom centru trenutno je zaposlena 3.591 osoba. Zavod finansira 70 posto naših plaća, a Klinički centar sam snosi ostatak troškova. Mi mjesečno isplatimo 900 osobnih dohodaka, a to nas košta 1,7 miliona mjesečno”, precizirao je Gavrankapetanović.

On je govorio i o sve češćim pritužbama građana na nemar ljekara u Kliničkom centru, te o prijavama za mito i korupciju.

“Nažalost, sve češće smo u protekloj godini dobivali pritužbe građana na lošu ljekarsku uslugu. Zbog toga smo na Kliničkom centru postavili 30 sandučića u koje građani mogu da ostave pritužbe, ali i pohvale. Postoji neovisna komisija koja svakog mjeseca iz sandučića preuzme pritužbe i pohvale i onda se to proslijedi odgovornima u Kliničkom, a potom, ako je riječ o mitu i korupciji, i nadležnim institucijama”, objašnjava Gavrankapetanović.

U Kliničkom centru trenutno je hospitalizirano 27 oboljelih od novog gripa, a dosad je umrlo šest pacijenata.
“Situacija je pod kontrolom, imamo dovoljno testova, maski, a uskoro ćemo dobiti još aparata za mehaničko disanje. Iako se za početak godine najavljuje još veće prisustvo virusa H1N1, nema razloga za brigu, jer će biti dovoljno testova i lijekova”, kaže Gavrankapetanović.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *