Češka beseda u Sarajevu

U vremenu nesklonom kulturi svoje vrijeme i snagu posvećuju kulturnoj memoriji grada Sarajeva

Češka beseda na Trgu karla Paržika u Sarajevu
Češka beseda na Trgu karla Paržika u Sarajevu
Bosna i Hercegovina je za Čehe u 19. stoljeću bila nepoznata zemlja. Četiri vijeka osmanske vladavine učinile su Bosnu i Hercegovinu za većinu evropskih naroda, pa tako i Čeha, izoliranom i potpuno nepozantom. Tek kada je Austro-Ugarska, 1878. godine, uspostavila svoju vlast, Bosna i Hercegovina se počinje otvarati evropskim narodima, a prije svega onim narodima koji su živjeli u Autro-Ugarskoj.

Obzirom da je Bosna i Hercegovina zemlja bogata šuamam i rudama, ubrzano se pristupalo njenom privrenom i ekonomskom razvoju, ali su za to bili neophodi stručnjaci. Na taj način su Česi, čiji je Univerzitet postojao čak od 14. stoljeća, naselili Bosnu i Hercegovinu i svojim snagama uticali na njen razvitak.

Po dolasku u Bosnu i Hercegovinu Česi osnivaju svoje kolonije koje su bile organizovane prema vrsti posla kojim su se bavili. Tako su postojale administrativno-industrijske kolonije u Banja Luci, Sarajevu, Bosanskom Brodu, Derventi, Mostaru, Usori, Tuzli i Zenici. Drugu vrstu kolonija su činile zemljoradničke kolonije, i to u Mačinom brdu kod Prnjavora, Novoj Vesi, Novoj Topoli i Vranduku. Treća vrsta čeških kolonija bila je zemljoradničko-rudarsko-administrativna kolonija, kakva je postojala u Prijedoru.

U samo dvije godine doseljavanja, u Bosnu i Hercegovinu se doselilo više od 7.000 Čeha. Između dva svjetska rata, taj broj je iznosio 5.886, a nakon Drugog svjetskog rata 1.987, da bi se sedamdesetih godina 20. vijeka smanjio na 871, te 1981. godine u Bosni i Hercegovini živi 639 Čeha. Najveći broj Čeha živio je u Sarajevu i Banja Luci, a nešto manji broj u Travniku, Tuzli, Mostaru, Derventi, Tešnju, Prnjavoru, Prijedoru, Zenici, Bihaću i Gradišci.

Za Čehe je zanimljivo da su, pored nabrojanih, naseljavali skoro sve ostale gradove u BiH. Veliki broj ih je osnivao i kulturno-umjetnička udruženja, a obično su se zvala “Češka beseda”, koja je osnivana u mnogim gradovima, a danas “Češke besede” postoje u Sarajevu i Banja Luci.

Udruženje građana češkog porijekla “Češka beseda” iz Sarajeva, kroz petnaest godina postojanja je preraslo u grupu entuzijasta koji u vremenu nesklonom kulturi svoje vrijeme i snagu posvećuju kulturnoj memoriji grada Sarajeva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *