Četrdeset godina časopisa Jukić

Časopis Jukić
Časopis Jukić
Povodom obilježavanja jubileja 40. godina časopisa “Jukić”, koji je izrastao iz djelatnosti Zbora franjevačkih bogoslova Jukić, u sarajevskom klubu knjige Connectum predstavljen je i najnoviji broj.

Riječ je o dvobroju (br. 38 i 39), a svoje radove su predstavili eminentni autori u oblastima teologije, filozofije, povijesti i književnosti.

Književnik Dževad Karahasan, jedan od promotora, ocijenio je da već 40 godina časopis Jukić razumom propituje vjeru i suprotstavlja se teroru prazne religioznosti, a istovremeno vjerom propituje razum i suprotstavlja se teroru racionaliteta.

Glavni urednik časopisa fra Mile Babić kazao je kako je poruka i ovog broja, kao svih prethodnih 40 godina, borba za dostojanstvo svakog čovjeka: za slobodu savjesti, misli, govora i za intelektualno poštenje. Posebna poruka novog broja je otvorenost drugom i drugačijem.

Ivan Franjo Jukić, po kome je časopis dobio ime, bosanski je franjevac, prosvjetitelj, etnograf, pjesnik i književnik. Rođen je 1818. godine u Banja Luci. Pokretač je jedne od prvih svjetovnih škola u Bosni 1849. godine. Jukić je poznat i kao pokretač i urednik prvog književnog časopisa u Bosni – “Bosanski prijatelj”. Njegov “Zemljopis” i “Poviestnica Bosne” su dugo vrmena smatrani najznačajnijim djelom za izučavanje historije i geografskih odlika zemlje. Zagovarao je kulturne i lične slobode, slobodu štampe i svjetovno školstvo. Preminuo je u izgnanstvu 1857. godine, u Beču.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *