Chachipe Youth u galeriji Novi hram

Anita Czinkoczi u Sarajevu (septembar 2010, foto: Midhat Poturović)
Anita Czinkoczi u Sarajevu (septembar 2010, foto: Midhat Poturović)
U sarajevskoj Galeriji Novi hram u četvrtak je otvorena izložba fotografija “Chachipe Youth”.

Open Society Institute – Roma Initiatives i Open Society Archives su još 2008. godine pokrenuli međunarodno takmičenje za najbolju fotografiju. Sam naziv izložbe „Chachipe Youth”, što na romskom znači istina ili stvarnost, ohrabrila je mlade fotografe, amatere i profesionalce, da se prijave i pošalju svoje fotografije o Romima. Prijavilo na stotine fotografa, a pristiglo je oko 1.400 fotografija iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Republike Moldove, Češke Republike, Slovačke, čak i iz Sjedinjenih Američkih Država. Jedini kriterij bio je da fotografije dolaze iz onih zemalja koje su uključene u evropski program Dekada Roma 2005-2015.

“Svrha i ideja cijelog projekta je napraviti fotografije o najvećoj evropskoj manjini – Romima i prikazati ih na način oslobođen predrasuda i negativnih stereotipa. A naša misija, Instituta otvorenog društva, je upravo izgraditi otvorena društva, prožeta tolerancijom i demokratijom. Zapažamo da je stanje u kojem danas žive Romi u Evropi u velikom demokratskom deficitu i upravo želimo promijeniti ovakvo stanje”, kaže Anita Czinkóczi, viša saradnica Instituta.

Fotografije su se slale u tri kategorije: “Moja ulica, moj komšiluk”, “Moj živopisan život” i “Šta ne valja?”.

U Galeriji Novi hram bit će izloženo 50 najboljih fotografija pristiglih na ovaj konkurs. Iz Open Society Institute vjeruju da fotografija može prenijeti poruku ljudima, stoga je izložba “Chachipe Youth” i gostujućeg karaktera.

“Izložba je prikazana u mnogim gradovima. Prije Sarajeva fotografije su krasile zidove Komisije za zapošljavanje i socijalnu inkluziju u Briselu. Nakon Sarajeva, izložba je se ponovo vraća u Budimpeštu. Međutim, sa zadovoljstvom mogu najaviti da će od oktobra ove godine započeti novo takmičenje za najbolju fotografiju. Iako će se tematika ponovo ticati Roma, motivski će biti podijeljena u tri nove kategorije”, ističe Czinkóczi.

Izložba, postavljena u sarajevskoj galeriji Novi Hram u Sarajevu, će biti otvorena do 20. oktobra 2010. godine.

piše: Zvjezdan Živković

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *